След дълга и продължителна работа решихме, че е време да

...
След дълга и продължителна работа решихме, че е време да
Коментари Харесай

Доброволци възстановиха Туристическата пътека в парк Кайлъка

„ След дълга и продължителна работа взехме решение, че е време да разкажем за началото на една самодейност, която поставихме дружно с нашите съидейници от Туристическо сдружение „ Насам-натам ”, с помощта на които туристическата маркировка в Централна Стара планина бе напълно актуализирана. Съвместните ни старания бяха ориентирани към образуване на доброволна акция за създаване и поддържане на туристически направления и защото сме позиционирани в град Плевен, разумно напъните ни бяха ориентирани натам “, Това показа Димитър Петров от Сдружение " Приятели в приключенията ".

В предишното в парк Кайлъка и крайградските елементи на Плевен е имало построена мрежа от туристическа инфратруктура и пътеки. Поради една или друга причина, с течение на времето пътеките престават да се поддържат, все по-малко хора вървят по тях и гората постепенно стартира да ги завзема, като част от тях престават да съществуват. В началото на 2019 година се зароди концепцията поетапно да се възстановят част от тези направления, да се разпространяват и да станат различно място за посещаване от жителите и гостите на града. Сега с горделивост можем да заявим, че след повече от 30 години, в парк Кайлъка още веднъж има туристическа пътека. Нейното начало стартира от паркинга на крепостта Сторгозия, а трасето минава над скалния венец и стига до язовир Кайлъка. Поставена е синя туристическа маркировка, а напълно неотдавна и указателни туристически табели на основните разклони. Цялата пътека се минава за към 2,30 часа и е подобаваща както за пешеходни, по този начин и за вело разходки.

По трасето има още действия, които ще бъдат осъществени в околните месеци, само че значимото е, че началото е сложено и пътеката е изцяло проходима от нападали дървета и надвснали клони.

" Тук е моментът да изкажем откровената си признателност за съдействието при издаването на небходимите за активността разрешителни, на чиновниците на Областна администрация – Плевен и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен. Сърдечни благодарности на доброволците, които направиха тежката работа по почистване на пътеката от падналите дървета и клони и нейното маркиране. Заедно можем доста, продължаваме с дружни старания да се трудим за общото ", споделя още Димитър Петров от Сдружение " Приятели в приключенията ". /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР