След дълъг период на икономическо сближаване се появи опасно разминаване

...
След дълъг период на икономическо сближаване се появи опасно разминаване
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Развитите икономики имат общ интерес да подкрепят нововъзникващите и развиващите се икономики

След дълъг интервал на икономическо доближаване се появи рисково разминаване сред страните и районите, влошено от фрагментарността (международното опълчване - бел. ред), изменението на климата и неустойчивостта, които сложиха доста страни в точка на поврат. Това съобщи президентът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред делегатите на пленарната сесия на Международния валутен фонд и Световната банка по време на Годишната среща на двете институции в мароканския град Маракеш.

Повече от половината страни с ниски приходи не престават да са в положение на задлъжнялост или са изложени на висок риск от такава, а към една пета от нововъзникващите стопански системи са изправени пред " сходни на банкрут " спредове (разликите в лихвите, които заплащат избрани страни по дълговите си принадлежности по отношение на тези на страни с по-стабилни обществени финанси и кредитен рейтинг - бел. ред).
Развитите стопански системи имат споделена отговорност, както и общ интерес, да поддържат нововъзникващите и разрастващите се стопански системи, сподели Георгиева.

От началото на пандемията сме дали към 1 трлн. $ ликвидност и финансиране, посредством разпределението на 650 милиарда $ специфични права на тираж (СПТ) и 320 милиарда $ заеми за 96 страни, в това число 56 страни с ниски приходи, изясни тя. Това се е случило, защото МВФ е задействал в началото стратегия за даване на директно облекчение на задължения за най-бедните членове на Фонда.

След това мобилизирахме - за рекордно малко време - незабавно финансиране по време на пандемията, продължи Георгиева.

Сътресенията обаче продължаваха и нашите членове се обърнаха към нас за пълномащабни стратегии, добави тя.

Ние съобразихме нашата поддръжка с стопански по-силните ни членове и създадохме защитни кредитни линии – спомагателен буфер против шокове. Стартирахме и най-новия ни инструмент - Тръста за резистентност и непоклатимост (RST). За първи път в историята на Фонда, той дава дълготрайни, налични запаси на уязвими страни с ниски и междинни приходи, сподели Георгиева.
Година след въвеждането му 11 страни се възползват от поддръжката на Тръста за резистентност и непоклатимост, с цел да им помогне да се приспособяват и изградят резистентност, изключително към изменението на климата, съобщи Българска телеграфна агенция.

В допълнение, ние работихме с нашите стопански по-силни членове, с цел да насочим забележителен дял от техните СПТ към по-уязвими членове. Това до момента е генерирало към 100 милиарда $ ново финансиране посредством нашите доверителни фондове, изключително посредством Тръста за понижаване на бедността и напредък (PRGT) и Тръста за резистентност и непоклатимост.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР