След четири години и половина начело на правителството Зоран Заев

...
След четири години и половина начело на правителството Зоран Заев
Коментари Харесай

След четири години и половина Зоран Заев напусна поста премиер на Северна Македония

След четири години и половина отпред на държавното управление Зоран Заев напусна поста министър председател на Република Северна Македония. Собранието през днешния ден установи неговата оставка, която той оцени като разумна стъпка, произлизаща от резултата от локалните избори и като израз на поетата отговорност за изборните резултати, заяви особено на Българска телеграфна агенция организация МИА.

Заев, който наскоро напусна и лидерския пост в ръководещия СДСМ, отпред на който беше от 2013 година, изпълняваше функционалността на министър председател от 21 май 2017 година и завоюва втори мандат на министър-председател на изборите на 15 юли предходната година.

По време на премиерския му мандат Република Северна Македония стана пълноправна членка на НАТО, само че не съумя да стартира договарянията за присъединение към Европейски Съюз заради блокадата от България. Заев подписа Договора за стратегическо партньорство, другарство и добросъседство с България през август 2017 година, а през юни 2018 година неговото държавно управление подписа Договора от Преспа с Гърция за решение на дългогодишния спор за името. Заев, дружно с тогавашния гръцки министър председател Алексис Ципрас, получи премиите " Евалд декор Клайст ", Международната премия за мир на Вестфалия за 2020 година и премията за развиване на Европа за най-хубава процедура в промотирането на съдействие, единение и положително мислене. Двамата водачи бяха номинирани и за Нобеловата премия за мир през 2019 година Неотдавна министър председателят Заев получи премията за човешки права за 2020 година на Фондация " Фридрих Еберт " в Берлин.

От 2003 до 2005 година Зоран Заев беше член на македонския парламент, след което се кандидатира за кмет на Струмица, какъвто беше в продължение на три поредни мандата, от 2005 до 2016 година През 2008 и 2009 година градът завоюва най-голямата национална премия за околна среда, а като кмет Заев получи от Съвета на Европа премията за най-хубава процедура за първото държавно частно партньорство в страната.

Той беше определен за водач на ръководещия СДСМ през 2013 година, а преди този момент, сред 2006 и 2008 година беше заместител ръководител на партията. Заев е член на СДСМ от 1996 година

През 2015 година той стартира акцията " Истината за Македония ", в която бяха оповестени серия телефонни диалози и други материали, в които държавното управление на тогавашния министър председател Никола Груевски се инкриминираше за корупция и закононарушения.

След парламентарните избори през декември 2016 година страната изпадна в политическа рецесия, откакто тогавашният президент Георге Иванов отхвърляше да даде на Заев мандата за сформиране на новото държавно управление, водено от СДСМ. Събитията стигнаха до кулминационна точка на 27 април 2017 година, след избора на Талат Джафери за ръководител на Собранието, когато в Народното събрание нахлуха стотици симпатизанти на тогавашната отиваща си власт, провокирано бе принуждение, в което бе ранен и Заев, чиято глава бе разкървавена.

Зоран Заев е икономист и магистър по парична стопанска система.

Мястото му в СДСМ след неотдавнашните вътрешнопартийни избори зае Димитър Ковачевски, който се чака да го наследи и на премиерския пост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР