След боледуване днес почина бившият ректор на Пловдивския университет Паисий

...
След боледуване днес почина бившият ректор на Пловдивския университет Паисий
Коментари Харесай

Почина бившият ректор на Пловдивския университет проф. д.ф.н. Иван Куцаров

След боледуване през днешния ден умря някогашният ректор на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " проф. д.ф.н. Иван Куцаров, научи Plovdiv24.bg . Доктор на филологическите науки (от 1992 г.) по български език и по славянски езици, професор (от 1995 г.) по български език, Иван Куцаров е бележит български академик със съществени приноси в региона на лингвистичната българистика и славистика, в подготовката на филологически фрагменти и в организацията и управлението на българската просвета и висше обучение през последните 30 години. Роден е на 4 февруари 1942 година в Бургас, а през интервала 2003-2011 година е ректор на Пловдивския университет.

Автор е на близо 200 научни и научнопопулярни изявления – монографии, учебници, образователни пособия, сборници, студии, публикации, бележки и научни известия, рецензии, мнения и други. Продукцията му е израз на широтата на неговите лингвистични ползи и на дейната му социална активност в областта на науката и образованието. С най-голяма стойност за науката са заниманията и изследванията му в следните три лингвистични области: морфология на актуалния български литературен език, по-специално темпорална и модална система на българския глагол (в доста от случаите – в параленост с другите славянски езици); функционална граматика – с акцент върху теорията на граматичните и функционално-семантичните категории; история на славистиката и българистиката, и на първо място на лингвистичната славистика и българистика.

Екипът на Plovdiv24.bg  изказва откровени съболезнования на всички негови близки и всички, които го познаваха. Нека почива в мир!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР