След блокадата на Лачинския коридор Армения значително засили движението си

...
След блокадата на Лачинския коридор Армения значително засили движението си
Коментари Харесай

С кого “дружи” Пашинян: Арменският премиер видя заплаха в руснаците

След блокадата на Лачинския кулоар Армения доста ускори придвижването си по антируския вектор, явно надявайки се, че западните сили ще дойдат на мястото на Русия. На процедура обаче се оказа, че „ най-хубавите другари “ от Съединени американски щати и Европейски Съюз нямат предпочитание да изпращат собствен мироопазващ контингент в района, предпочитайки да „ показват угриженост “ понякога. И в този момент арменците са изложени на риск да се изправят очи в очи с мощната азербайджанско-турска военна машина без непозната помощ.

Представителите на политическия хайлайф на Армения в последно време не се стесняват в изразите. От страна на ръководещия хайлайф все по-често могат да се чуят изказвания с прям антируски темперамент.

Старата плоча на премиера

Не стартира през днешния ден и беше много предвидимо. Преди Кадифената гражданска война през 2018 година министър-председателят Никол Пашинян беше началник на парламентарната секта на Политическа партия “Елк ”, която интензивно се застъпваше за отдръпването на Армения от ОДКI и ЕАИС.

В блока " Елк " желаеха да заложат най-вече на укрепването на връзките с Европейски Съюз. Поради това през март 2017 година фракцията разгласи договаряния за сключване на Споразумението за асоцииране. Документът, апропо, беше направен за доста малко време.

Очевидно сегашните офанзиви на Пашинян против Русия и съветските миротворци са естествено продължение на линията, която той следва от доста години. Апотеозът на тази политика беше изказването на арменския министър председател, направено на 10 януари по време на конференция. Беше толкоз цинично, че даже американците бяха сюрпризирани.

Така Пашинян сподели, че Азербайджан подхваща превантивни дейности от боязън от експанзия от арменски и съветски бойци. Поради това, съгласно него, военното наличие на Москва може да съставлява опасност за Ереван.

Заплаха за Пашинян, отбрана за народа на Карабах

Руското външно министерство реагира на това жестоко изказване. Мария Захарова, обръщайки се към арменските „ авантюристи “, ги прикани да помислят какво ще стане с популацията, в случай че съветските военни изоставен.

В Нагорни Карабах, който към този момент месец е заставен да живее в условия на дефицит на храна и медикаменти, могат да мислят рационално и схващат всичко прелестно. Азербайджанците, които блокираха Лачинския кулоар, „ пътят на живота “, от дълго време щяха да безчинстват в Степанакерт, в случай че съветските миротворци не бяха на стража за сигурността на района. Вярно, министър-председателят на Армения не вижда това.

“Де факто се оказва, че отговорностите, записани в тристранното изказване... не се извършват от миротворческия контингент на Русия ”, сподели Пашинян на конференция.

Така ръководителят на арменския кабинет непосредствено съобщи, че съветската страна не се оправя с функционалностите си и по тази причина в Карабах би трябвало да бъдат изпратени интернационалните сили на Организация на обединените нации. Само че в този момент никой, с изключение на Русия, не желае да поеме това задължение.

За Вашингтон, ситуиран на 9500 км от Ереван, районът е значим единствено от позиция на опълчването на Иран и Русия. Анализаторите от Американския съвет по външни работи потвърдиха, че арменско-азербайджанският спор е от извънредно ниско значение за ползите на Съединени американски щати. Приоритет остава Киев, подготвен да се бори за американските ползи до последния украинец. И за тези ползи Конгресът не жали средства.

" Най-добрите другари на арменците " французите също си имат задоволително грижи. В противоположен случай Макрон нямаше да изтегли армията си, чиято поддръжка е доста скъпа за Париж, от Централноафриканската република. И в изискванията на невиждан растеж на инфлацията, провокиран от антируските наказания, финансирането на военна задача зад граница става в същинския смисъл на думата непостижим разкош.

Главоболие от листата на “Форбс ”

Политологът Сергей Мардан счита, че може би арменският министър председател си е привлякъл с причина сериозните проблеми с обвинявания против Русия. Столът под него видимо се полюлява. И го клати Рубен Варданян, който на 4 ноември стана държавен министър на Нагорни Карабах и се отхвърли от съветския паспорт.

Милиардерът от съветския лист на “Форбс ”, който се реалокира в Степанакерт, в началото провокира огромно съмнение измежду арменците. И всичко това, тъй като прекалено много мистерии витаеха към фигурата на новия министър.

Варданян беше именуван и протеже на Кремъл (той завоюва всички милиарди като жител на Русия), и „ чирак “ на британците (не без съображение: фирмите му имат доста тесни връзки с Лондон), и просто предприемач, който желае да източи недрата на Карабах - и да си тръгне. В същото време вчерашният олигарх провокира уважението на елементарните арменци от Арцах, като най-малко пристигна. Докато всички думи " показаха угриженост ", той стартира да прави нещо.

Веднага след встъпването си в служба Варданян стартира да освобождава чиновници от Карабах. И това също притегли вниманието на арменците. Имаше вяра, че милиардерът със своите връзки и стопански гений в действителност може да помогне на Карабах. Дори преместването му в Степанакерт да е оповестено за чисто бизнес ползи, няма ужасно, считат арменците. И те си шушукат, че в случай че той в действителност избави Арцах, тогава цяла Армения ще бъде негова.

Не инцидентно в хода на договарянията със Сергей Лавров ръководителят на външното министерство на Азербайджан изиска Варданян да напусне Нагорни Карабах: замяната на сговорчивия министър председател с „ неясен “ въобще не влиза в проектите на Баку.

Така че може би Пашинян в действителност има от какво да се опасява. Силен съперник - толкоз сходен на него в методите на политическа битка. Още повече, че след него се влачи английската диря, а очевидно афектираният от премиера някогашен президент Армен Саркисян е дълготраен другар на английската корона. И още повече, че до през вчерашния ден Варданян беше жител на Русия, а в този момент интензивно пази съветските миротворци, настоявайки за разширение на контингента в Карабах.

Логично е параноята на Пашинян да доближи невиждани размери. И той обичайно не мисли за ползите на арменците.

ОДКС ли напуща Армения или Армения напуща ОДКС?

Заедно с това Армения реши да се откаже от провеждането на учения на ОДКС на своя територия през 2023 година „ Причината “, изказана от премиера, е по-скоро небрежно измислена: в този момент обстановката не е подобаваща и Азербайджан може да бъде свестен неправилно. Политологът Андраник Ованесян напомни, че азербайджанско-турският тандем неведнъж е провеждал учения след 44-дневната война през 2020 година И в това време управляващите в Баку или Анкара не се притесняваха по какъв начин Ереван ще реагира на тях.

“Освен това за никого не е загадка, че за ученията на ОДКС в Армения ще бъде докарана военна техника, която обичайно остава в местата на предислоциране ”, споделя специалистът.

Политологът заключва, че арменските управляващи просто не се интересуват от военно-техническа помощ от своя съдружник. Това изяснява за какво Ереван се отхвърли от ограниченията за подкрепяне на ОДКС, когато на 13 септември азербайджанските въоръжени сили нахлуха в арменски земи.

В същото време, с цел да сътвори отрицателен облик на ОДКС, арменското управление стартира да внушава на обществото, че този военно-политически блок изоставя Армения, а не противоположното. Например ръководителят на арменския парламент Ален Симонян неведнъж е приказвал за това. Тези изказвания се случиха на фона на постоянни дейности против ОДКС.

Оскъдна закуска от НАТО

Прогнозата е елементарна - Русия си отива, а с разширението на въздействието на Турция пораства и политическата тежест нацяло НАТО. Но никой не чака Армения в Алианса. Ще я хранят със закуски, както Грузия и Украйна.

Англосаксонците имат свои лични проекти, чиито проводници по нелепост или незнание систематично стават арменските елити. Иначе секретарят на Съвета за сигурност Армен Григорян нямаше да е чест посетител на английското разузнаване МИ6.

Да служиш на Запада значи да си освен турски вилает, само че и полигон за опити с полови извращения. Това счита ръководителят на информационно-аналитичния център " Луис " Хайк Айвазян.

Експертът е сигурен, че Армения ще може да оцелее като страна единствено в случай че е на страната на Русия, която от епохи поддържа обичайните полезности.

“Винаги би трябвало да се помни, че макар всички компликации, има единствено една спънка пред тези, които желаят да извършат нов арменски геноцид и техните западни господари. Това е Русия с нейните бойци, за което съм им признателен ”, обобщава Хайк Айвазян.

През последните 5 години в републиката доста се усили броят на прозападните Неправителствени организации, които ден след ден промиват мозъците на хората и се пробват да вкарат псевдоценности в арменското общество. Но най-странното и най-ужасното е, когато водачът на страната отхвърли приятелите, които от епохи стоят на стража за благополучието на Армения.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР