След близо три месеца на антиправителствени протести в Иран беше

...
След близо три месеца на антиправителствени протести в Иран беше
Коментари Харесай

Остри реакции след първата екзекуция на протестиращ в Иран

След близо три месеца на антиправителствени митинги в Иран беше осъществена първата екзекуция на стачкуващ. 

23-годишният Мохсен Шекари беше обесен откакто Революционният съд го призна за отговорен във " неприязън против Бога ”. Той беше упрекнат, че е блокирал основен път в Техеран и е ранил член на " Басидж ” - сили, които се употребяват за потушаване на митингите. 

 
Това е доста тревожно и явно има за цел да провокира вцепеняващ резултат върху останалите протестиращи. Ще проследим този въпрос дружно с вас, с управляващите и мога единствено да прикани управляващите неотложно да вкарат мораториум върху смъртното наказване, да освободят задържаните по отношение на митингите и да работят за премахването на смъртното наказване.
Фолкер Тюрк, висш комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида

Международната общественост, наред с Европейския съюз, осъди изтезанието. Но неправителствени организации и деятели предизвестиха,че това не е задоволително. 

Според основаната в Норвегия Iran Human Rights изтезанията може да станат всекидневие, в случай че в Техеран не се изправят пред “практически последици в интернационален проект ".

Иранските управляващи са издали още 11 смъртни присъди участници в митингите. 

Антиправителствените демомнстрации, които са най-голямото предизвикателство за теокрацията от повече от десетилетие, не стопират от средата на септември след гибелта на Махса Амини след арест за погрешно носене на хиджаб. 

Според деятели за правата на индивида в Иран оттогава са били убити минимум 475 протестиращи, а над 18 200 са били задържани. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР