След близо двугодишна пауза заради пандемията, Френско-българската търговска и индустриална

...
След близо двугодишна пауза заради пандемията, Френско-българската търговска и индустриална
Коментари Харесай

Конкурсът за иновации на френската камара вече е отворен за всички

След близо двугодишна пауза поради пандемията, Френско-българската комерсиална и индустриална камара (ФБТИК) възобновява състезанието си за нововъведения, който към този момент е отворен за всички компании, а освен за членове на организацията. Макар че в третото издание в този момент се вкарват нови категории, се резервира главното условие претендентите да са изпълнили плановете си в страната. Фирмите могат да подават документи за присъединяване до края на февруари, а месец по-късно се чака да станат ясни и спечелилите.
Минимални условия
Целта на състезанието е да отличи локални новаторски планове, като изискванията за кандидатстване са минимални. " Най-важното е планът, с който аплайват компаниите, да е сбъднат в страната, това е решаващо за нас ", сподели Ерик Дюба, член на управителния съвет на ФБТИК. Изисква се фирмите да са регистрирани в България от най-малко година и половина и да имат минимум 5 чиновници, само че няма ограничаване за секторите, в които работят. Кандидатстването към този момент е отворено, а документи се подават до 28 февруари.

Една от измененията, които са направена в настоящето издание, са категориите, в които ще бъдат избрани спечелили. Те включват " Инвестиции ", " Бизнесмен ", " Бизнесдама " и " Социална и екологична отговорност ". Всяка категория ще бъде обсъждана от настрана жури, което дефинира и критериите за оценка. Освен това журитата ще излъчи по една номинация, която да се състезава за специфичната премия.
Нови благоприятни условия
Конкурсът беше основан преди 4 години, като концепцията тогава беше да се даде опция на членовете на ФБТИК да показват плановете си. От тази година обаче в събитието могат да вземат участие и други компании. " Преценихме, че би трябвало да го приспособяваме към пазарната действителност, тъй като в България има доста компании, които основават нововъведения ", разяснява Дюба. " Като цяло искахме да модернизираме и да демократизираме достъпа до състезанието, тъй че да бъдем налични за повече компании ", уточни и Мира Драганова от организационния комитет към камарата. Според нея като се изключи че носи авторитет на спечелилите, състезанието е и опция за фирмите да си създадат ретроспекция на миналата година и на достиженията си. " Това в допълнение стимулира и чиновниците - да схванат, че самодейностите, които са имали, са оценени от външния свят ", добави тя.
Реклама Чуждестранните компании откриват гении в България Стефан Делайе, ръководител на управителния съвет на ФБТИК Конкурсът е за локален новаторски план. Смятате ли, че България има задоволително фрагменти с нужните познания и умения, които да основават нововъведения?- Да извършите иновация значи, че сте убеден в себе си и вярвате в по-доброто бъдеще - нещо, което не мисля, че е реалност за българите като цяло. Защото когато приказваме за нововъведения, доста постоянно, даже и в моята страна - Франция, хората си мислят, че няма да съумеят, че концепцията им няма да проработи. През последните години се следи смяна, задграничните компании в действителност откриват гении тук. Говоря за браншове като споделени услуги и аутсорсинг, където България е високо в класациите. А тези действия се правят от българи. Освен това вижте чисто IT фирмите, или " Уолтопия " - българин, основал международно сполучлива компания, или пък Влад Тенев от Robinhood. Мисля, че имаме потребност от известни българи и имам вяра, че те ще стават от ден на ден, ще забележим едно ново потомство бизнесмени. Светът ще разбере, че тук има гении, което пък ще върне българите назад от чужбина.Но българи като Влад Тенев са съумели в Съединени американски щати или други страни, което значи, че евентуално тук нещо не е наред. Какво би трябвало да се промени в средата в България, с цел да се усилят нововъведенията?- Аз имам персонално мото, че единствено концепциите могат да основават пари, парите не могат да основават хрумвания. Напълно поддържам решението на новото държавно управление да направи министерство на нововъведенията и растежа. Това е най-хубавият знак, който можем да получим, тъй като нововъведенията и растежът са доста тясно свързани. Освен това е доста по-добре министерството да е настрана, а не част от голяма конструкция като министерство на стопанската система, тъй като по този начин има опция да е доста по-отворено към младите. Трябва да наложим България като дестинация за нововъведения по този начин, както я наложихме като дестинация за аутсорсинг и IT. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР