След близо 77 години следователи смятат, че са открили човека,

...
След близо 77 години следователи смятат, че са открили човека,
Коментари Харесай

Следователи смятат, че са открили кой предава Ане Франк на нацистите

След близо 77 години следователи считат, че са разкрили индивида, който издава местоположението на Ане Франк на нацистите и на процедура погубва и нея, и съвсем цялото ѝ семейство.

През 1942 година семейство Франк се реалокира в скришен апартамент, прикрит в задната част на компанията на татко ѝ в окупирания от Германия Амстердам. То живее там в продължение на 2 години. Имено тук Анне написа прословутите си дневници, които са издадени посмъртно. На сутринта на 4 август обаче нацистите нахлуват във компанията и откриват скривалището. Семейство Франк е отведено в концентрационния лагер Аушвиц, където всички, като се изключи татко ѝ, умират, преди да бъде освободен от руските войски на 27 януари 1945 година

Кой е предателят? През годините се оферират редица имена – от Вилем ван Маарен, хазаина на складовите пространства, на който семейство Франк няма доверие, до Беп Воскужъл, който им оказва помощ, до момента в който се укриват, само че който евентуално, без да желае, издава местоположението им на сестра ѝ Нели, която сътрудничи на нацистите от 19- до 23-годишна възраст.

Според други догатки, в това число от музея  " Ане Франк " в Амстердам, скривалището е намерено по случайност, когато Мартин Броувер и Питер Даацелар, бизнес сътрудници на Ото Франк, бащата на Ане, са хванати, до момента в който разпределят купони за хранителни запаси. Според разбори на дневниците на Ане точно двамата дават на фамилията купони.

Сегашният екип от следователи, включващ някогашен сътрудник от ФБР и голям брой историци, счита, че точно Арнолд ван ден Берг – прочут еврейски нотаруис, работещ в Амстердам – е индивидът, който разкрива скривалището на семейство Франк. След близо 6 години на изследвания експертите отстраняват 11 други обвинени и доближават до Ван ден Берг въз основата на метода, по който нацистите са се отнасяли към него (често той е категоризиран и като неевреин), както и с помощта на анонимна записка, изпратена до Ото Франк след гибелта на фамилията му.

Екипът, който разгласява откритията си в нова книга, озаглавена The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation и написана от канадската писателка Розмари Съливан, отбелязва, че Ван ден Берг е член на еврейския съвет, който поддържа нацисткото наличие в еврейските региони. През 1943 година съветът е разхлабен, като множеството му членове попадат в концентрационни лагери. На Ван Ден Берг обаче му е разрешено да остане в Амстердам.

„ Ван Ден Берг не е бил депортиран – споделя нидерландският публицист Питер ван Твиск, който е част от следователския екип – Отидохме в градския списък и открихме доказателство, което демонстрира, че в действителност той е „ ариизиран “, т.е. изгубва еврейската си еднаквост по време на войната. Това е доста достижение, което не става току-тъй. “

Какво го кара да съобщи семейство Франк?

„ Когато Ван ден Берг губи всичките си средства за отбрана, които го избавят от лагерите, той се принуждава да даде някаква скъпа информация на нацистите, с които поддържа връзка, с цел да избави и себе си, и брачната половинка си “, споделя някогашният сътрудник на ФБР Винс Панкок пред CBS.

Екипът се натъква на писмо, намерено при по-старо изследване, което е изпратено до Ото Франк. В него се споделя, че предателят е Ван ден Берг. Бащата на Ане, който умира през 1980 година, по този начин и не разкрива идентичността му. Екипът спекулира, че една от аргументите за това е, че не желае да подклажда в допълнение антисемитски настроения.

„ Трябва да имаме поради, че Ван Ден Берг е бил евреин, което значи, че е бил подложен от нацистите в много неприятна обстановка и е трябвало да стори нещо, с цел да избави живота си – споделя Панкок. – Не съществуват доказателства, че е знаел кой се е укривал на нито един от тези адреси – добавя той по отношение на адресите, които е издавал на нацистите. – Те са били просто адреси, на които се е знаело, че се укриват евреи “.

От музея " Ане Франк " обявиха, че са " впечатлени " от доказателствата, разказани в книгата на Съливан, само че и че са нужни спомагателни следствия.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР