След близо 50 години, Благоевград ще има нова Индустриална зона.

...
След близо 50 години, Благоевград ще има нова Индустриална зона.
Коментари Харесай

Община Благоевград ще има нова Индустриална зона

След близо 50 години, Благоевград ще има нова Индустриална зона. Това разгласи на конференция през вчерашния ден кметът Илко Стоянов.

Първата стратегическа крачка към създаване на новата Индустриална зона край с. Зелен дол към този момент е реалност. По предложение на кмета общинските съветници дадоха единодушие за разработване на план за изменение на Общия организационен проект, на база на което регионалният център на Пиринско ще има нова индустриална зона. Идеята на кмета, залегнала като предложение в дневния ред на Общински съвет, бе гласувана с 37 гласа „ за “, 0 „ срещу “ и 0 „ въздържали се “.

„ Най-важните неща за осъществяване на Индустриалната зона на този стадий са локализиране на мястото, включването ѝ в Стратегическите документи на Интегрирания проект за вложения в Югозападния регион за обмисляне, както и да е залегнала в Плана за интегрирано развиване на общината (ПИРО), с цел да имаме опция да получим финансиране от Плана за възобновяване и резистентност. Всички тези неща към този момент са налице. Днес слагаме самата основа на един развой, който сигурно ще отнеме време, само че значимото е да имаме плановата подготвеност. Следва зоната да се впише в регистъра и да се търси финансиране “, разяснява кметът Илко Стоянов.

Той акцентира, че приоритет за Община Благоевград е да сътвори условия за привличане на вложители и добави, че към този момент има деклариран сериозен интерес от страна на такива.

„ Благоевград е на неповторимо геостратегическо състояние и задачата е да се възползваме от него по допустимо най-хубавия метод. С създаване на индустриална зона общината ще се трансформира в предпочитана за бизнеса “, съобщи още кметът Стоянов.

Бъдещата Индустриална зона край, с. Зелен дол ще бъде построена на два стадия. Първоначално тя ще е ситуирана на повърхност от към 650 дка, с опция да се развие до 1100 дка.

Мястото, на което е планувана е 80% общинска благосъстоятелност, а 20 % е частна, като притежателите на парцели ще могат да вземат участие в процеса по създаване. След реализирането ѝ следва да бъде определен и оператор, от който тя да бъде ръководена.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР