След близо 3-годишна съдебна сага омбудсманът Мая Манолова осъди Топлофикация

...
След близо 3-годишна съдебна сага омбудсманът Мая Манолова осъди Топлофикация
Коментари Харесай

Мая Манолова осъди Топлофикация София заради таксите за юрисконсулти

След близо 3-годишна правосъдна сага омбудсманът Мая Манолова осъди " Топлофикация София " ЕАД за отхвърли на изпълнителния шеф на сдружението да даде информация по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).
Омбудсманът искаше информация за така наречен „ юрисконсултски хонорари “, които „ Топлофикация “ прибира от своите длъжници, макар че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната сила, утвърдена от КЕВР.
С решение от 25 февруари 2019 година Административен съд София–град анулира отхвърли и изпрати преписката на изпълнителния шеф за даване на информацията, категорично и изчерпателно посочена в заявката на омбудсмана. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване, оповестяват от пресслужбата на омбудсмана на България.
През 2018 година съдът анулира „ безмълвния отвод “ на изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД, като преписката бе върната за изговаряне. Последва решение на столичното топлофикационно сдружение, в което още веднъж изпълнителния шеф отхвърли да даде желаната социална информация.
В началото на октомври 2016 година публичният бранител изиска отговор на 10 въпроса по ЗДОИ, а от столичната „ Топлофикация “ отвърнаха, че поисканата информация не попада в обсега на използването на този закон. Тогава Манолова подаде тъжба против сдружението в Административния съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР