След анонса на ДПС, че ще подкрепят кабинет на новите

...
След анонса на ДПС, че ще подкрепят кабинет на новите
Коментари Харесай

След анонса на ДПС: Какво показва парламентарната аритметика?

След анонса на Движение за права и свободи, че ще поддържат кабинет на новите партии в НС- парламентарната аритметика демонстрира по какъв начин ще се сформира болшинство.

За болшинство са нужни най-малко 121 гласа. Ако към гласовете на " ИТН " - 51, прибавим тези на Демократична България - 27 и на " Изправи се, Мутри вън! " - 14, получаваме общо гласовете на 92-ма народни представители.

С оповестената поддръжка от Движение за права и свободи, които имат 30 депутати - би се получило болшинство от 122-ма депутати.

Дали ще се стигне до този сюжет следва да разберем, само че сигурно са ясни стъпките в идващите дни и седмици.
Снимка: bTV
Персоналният състав на Народното събрание би трябвало да бъде разгласен в седемдневен период след изборите, т.е. - до тази неделя.
Снимка: bTV
Дотогава с изключение на публична молба на отказалите се депутати, се чака и решението на тези, които би трябвало да изберат от коя листа влизат, в случай че са били в две.
Снимка: bTV
Следва обнародването на резултатите в Държавен вестник, евентуално във вторник, а по-късно и свикването на Народното събрание.
Според информация на bTV то може да се чака на 14 или 15 април.

След свикването на депутатите стартира и парламентарната рулетка, като мандатът ще бъде връчен на първата, по-късно вероятно на втората и на трета партия, която към този момент е по желание на президента. Мандатите би трябвало да бъдат върнати или изпълнени до 7 дни. Не е очакван период, в който президентът е задължен да връчи мандата на втората или на трета политическа мощ, в случай че преди този момент не е бил изпълнен сполучливо.
Снимка: bTV
Скоростта на парламентарната
рулетка зависи от преценката на президента.
Ако и при третият опит не бъде формирано държавно управление, то Народното събрание се разпуска, сформира се служебно държавно управление и се насрочва идващ избор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР