След актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване от 1-ви

...
След актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване от 1-ви
Коментари Харесай

Колко милиарда ще плати НОИ за пенсии тази година?

След актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване от 1-ви юли Национален осигурителен институт ще заплати за пенсии през тази година 15,9 милиарда лв..

Общият бюджет на осигурителната институция ще се дефинира на 18 милиарда и 247 милиона лв.. Следващата седмица обществените сътрудници ще съветват измененията в бюджета на ДОО, преди те да бъдат признати от държавното управление и дефинитивно доказани от Народното събрание.

Подготвената актуализация на бюджета за публично обезпечаване отразява растежа на пенсиите, отпуснати до края на предходната година с 10% от 1 юли и преизчисляването на трудовите пенсии, планувани от 1 октомври, както и прибавянето на по 60 лева към пенсиите на актуалните пенсионери и по 60 лева на хората, които ще се пенсионират след 1 юли, заяви Нова. Дефицитът в осигурителната система единствено за пенсии ще е над 8 милиарда лв..

Недостигът ще се покрие с прехвърляния от държавния бюджет.

Промените ще усилят броя на пенсиите, получавани в автентичен размер поради повишаването на тавана на пенсиите от 2000 лева от 1 юли и на 3400 лева от 1 октомври. Така единствено 1000 пенсионери ще бъдат лимитирани и няма да получават пенсии в цялостен размер. Сега те са над 33 000.

Ще намалеят и хората с най-малък размер на пенсията. Те са 1 милион и 38 000 сега, а след октомври минимална пенсия за стаж и възраст от 467 лева ще получават 863 000 възрастни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР