След адвокатурата и фондация Прозрачност без граници с поредна критична

...
След адвокатурата и фондация Прозрачност без граници с поредна критична
Коментари Харесай

"Програма Достъп до информация" разкритикува антикорупционния проектозакон на ГЕРБ

След адвокатурата и фондация " Прозрачност без граници " с поредна сериозна позиция за антикорупционния проектозакон на ГЕРБ излезе през днешния ден и фондация " Програма Достъп до информация (ПДИ). В мнение до министъра на правораздаването организацията разкритикува плана на ГЕРБ на закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество и предлага за неотложно да се премисли изобщо потребността от подобен закон, а да се създадат промени в съществуващите закони.

Репресивните ограничения да се оставят на полицията, прокуратурата и съда

предлага ПДИ.
Проектозаконът на ГЕРБ планува основаване на мегаорган - комисия, в основата на който да стои сегашната Комисия за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) и да инкорпорира Комисията за определяне спор на ползи, профилираната антикорупрционна дирекция на ДАНС, съответното звено на Сметната палата, и структурата към Министерски съвет известна като БОРКОР.

В мнението на " Програма Достъп до информация " остро е подложено на критика въвеждането на доброволни сътрудници за информиране на комисията. ПДИ намира това като въвеждане на платени доносници, нарушаващо съществени права и противоречащо на Конституцията и Конвенцията за правата на индивида. Такива ограничения не могат да бъдат в компетенциите на антикорупционен орган, какъвто е очакван в плана на ГЕРБ, а би трябвало да са в пълномощията на полицията, прокуратурата и съда.

Освен това ПДИ намира, че конфискацията като главно средство за попречване и противопоставяне на корупцията при открито противоречие на приходи и имущество няма място в антикорупционния закон. Проблемът идва от неяснотата на понятията корупция и корупционни прояви. Понятието корупция не може да бъде тълкувано случайно необятно, което би довело до безконтролна принуда, предизвестяват от " Програма Достъп до информация ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР