След 8-часов дебат, над 140 предложения по приходната част и

...
След 8-часов дебат, над 140 предложения по приходната част и
Коментари Харесай

След 8 часа дебат ресорната комисия в парламента гласува Бюджет 2022 с аплодисменти |

След 8-часов спор, над 140 оферти по приходната част и няколко разногласието парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене проектобюджета за 2022 година с 14 гласа " за ", 4 " срещу " и 0 " въздържал се ". 

Членовете на комисията приключиха гласуването с овации.

Най-бурни диспути предстоящо провокира. Опозицията упрекна ръководещите, че това е акт за " политическо наказване " против правосъдната власт, а финансовият министър Асен Василев ги отвърна, че Висш съдебен съвет по този начин или другояче не извършва напълно отпуснатия му бюджет.

По-рано денем, в относително бодър звук, от Движение за права и свободи направиха други любопитни оферти. Зам.-председателят на придвижването Йордан Цонев изиска система за гласоподаване и в комисиите, с цел да може депутатите да не подвигат ръцете си като в " забавачката ". Той добави, че е надали такава е  практиката и в Африка. Вицепремиерът пък му отговори, че в случай че се съкратят средствата в перото за служитерите на Народно събрание, то ще има пари и за тази система. Минута по-късно Цонев прикани осветлението в залата да не се пуска поради скъпия ток.

Какво е заложено в Бюджет 2022?

В проектозакона са планувани недостиг от 4,1 на 100 от Брутният вътрешен продукт, приходите да бъдат в размер на 57 253,5 милиона лв., а разноските - 63 153,8 милиона лв.. Дефицитът без Коронавирус ограниченията ще бъде 2,5%, а с тях - 4,1%. Заложено е още нарастване на % на вложенията на 5,8% от Брутният вътрешен продукт - 8,2 милиарда лева В проектобюджета е планувано нарастване на Брутният вътрешен продукт до 4,8% поради вложенията, огромна част от които ще бъдат финансирани със средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност. През идната година се чака растеж с 1% на броя на заетите и спад на коефициента на безработица с 5%. Прогнозираната инфлация е от 5,6%, като се чака тя да се забави към края на годината, достигайки 3,1%.

В началото на месеца проектобюджетът беше признат от, а по-късно и импортиран в Народното събрание. Още на 2 февруари стартира ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласоподаваха предишния вторник. Миналата сряда депутатите поддържаха дребните бюджети - на и на, като срокът за оферти сред двете четения беше понижен на 5 дни. По предложение на Любомир Каримански това се случи и с. Председателят на Народно събрание Никола Минчев предвижда, че. Същото даде обещание и финансовият министър Асен Василев, който възнамерява и.

Вчера бюджетната комисия одобри на второ четене бюджетите на и, а поради  на Народно събрание е допустимо Народното събрание да одобри Бюджет 2022 още преди края на февруари. Следващият вторник ще бъдат гласувани дребните бюджети, а огромният - в сряда. 

Още признати оферти

Красимир Вълчев предложи, в случай че останат средства от плануваните за щадящи проби - то те да бъдат употребявани за въздухопречистватели за класните стаи .  Асен Василев съобщи, че е необходим и разбор за успеваемостта на тези уреди. Това предложение обаче беше признато. То бе и първото признато предложение на ГЕРБ-СДС с 20 гласа " за " и 3 " срещу ".

Единодушно беше признато и предлагането на Владислав Панев за 4,8 млн. лева за командировки на учители в български училища и неделни учебни заведения в чужбина.

Румен Гечев предложи 200 хиляди лева за Тракийското сдружение . То беше признато. Георги Ганев пък поиска  200 хиляди лева за български медии в чужбина . Източникът е Министерство на регионалното развитие. Двете предложения бяха признати.

Беше признато и предлагането на Румен Гечев с редакция от Красимир Вълчев за 20 млн. лева повече за нарастване на заплатите на университетските преподаватели . Допълнителните средства няма да усилят недостига - 10 млн. лева ще бъдат обезпечени от бюджета на МОН, а другите 10 млн. лева - от този на Министерство на регионалното развитие.

Прието бе и устното предложение на Венко Сабрутев от Политическа партия за трансфер на 5 млн. лева от Министерство на регионалното развитие към общините за финансови разноски. Опозицията разкритикуваха това искане, а някогашния финансов министър Кирил Ананиев разяснява, че това са по 20 хиляди лева на община.

" Това е насмешка, ще разберете на локални избори ", иронично сподели Байрам Байрам от Движение за права и свободи.

Беше признато и предлагането за по-малък патентен налог за таксиметровите водачи .

Предложенията, които не съумяха да минат

Христо Гаджев предложи неизразходваните за 2021 година средства от бюджета на Министерството на защитата да бъдат употребявани през 2022 година за превъоръжаване и рационализация на армията. Вицепремиерът Асен Василев пък повтори тезата си от по-рано денем, че няма да се дават пари за военна техника на хартия. По думите му пари могат да бъдат отпускани, само че eдва откакто Министерството на защитата разгласи публични поръчки, избере реализатор, когато стане ясно по кое време и по какъв брой ще се заплаща. Василев беше безапелационен, че когато има потребност от средства, то парите ще бъдат открити. Все отново предлагането беше отхвърлено.

Бившият аграрни министър Десислава Танева изиска повече пари за БАХ, ДФЗ. Тя предлага и нарастване на заплатите в държавните структури. Василев съобщи, че в бюджета е заложено оптималното нарастване на разноските, тъй че да бъде съвместимо с европейските разпореждания. Той бе безапелационен, че няма заплати в държавните браншове, които ще бъдат вдигани. Това предложение беше отхвърлено.

Асен Василев разгласи, че за актуализацията през юли се възнамерява основаването на общ финансов фонд за общините, който да финансира финансовите им планове. Изказването му е във връзка многото оферти за спомагателна средства за общините. Такива оферти бяха импортирани от редица депутати от ГЕРБ-СДС и всички от тях бяха отхвърлени.

Петър Чобанов от Движение за права и свободи предложи 35 млн. лева за съоръжение на болница " Св. Екатерина ", както и 2 млн. лева за ремонт на джамията и архитектурен монумент в Разград. Предложенията му бяха отхвърлени.

Беше отхвърлено и предлагането на Цончо Ганев за 10% нарастване на заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Депутатите отхвърлиха и предлагането за отпадането на таксите за македонските студенти в България. Аргументът - смяната се случва посредством преходните и заключителните разпореждания. Финансовият министър Асен Василев прикани народните представители да гласоподават смяната, защото парите са заделени в бюджета на Министерството на образованието. Все отново тази концепция не бе призната.

Депутатите не успяха да закрият и Национален компенсационен жилищен фонд.

Освен това множеството от предложенията по преходните и заключителните разпореждания бяха отхвърлени,заради абсурда с многото промени в други закони, заложени в тази част на проектобюджета за 2022 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР