След 7 часа чакане ми казаха, че трябва да получа

...
След 7 часа чакане ми казаха, че трябва да получа
Коментари Харесай

Виктор Стоянов за спрените книги: Македонските митничари се държаха арогантно

" След 7 часа очакване ми споделиха, че би трябвало да получа позволение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа наредба от 60-те години на 20 век, съгласно която се постанова цензура на печата ", описа Виктор Стоянов, ръководител на фондация " Македония ", който през вчерашния ден сутринта беше спрян на границата с въпросно подаяние от книги.

 Протестна нота: София изиска пояснение от Скопие за арестуваните книги Виж още

Новото напрежение по оста София-Скопие породи, откакто на границата със Северна Македония беше спряно подаяние от 920 книги с текстове на песни на Братя Миладинови. С протестна нота, българското външно министерство изиска пояснение от Скопие за какво се постанова особено позволение за импорт на литература от страна-членка на Европейския съюз.

" Книгите не нарушаваха никой закон на Северна Македония. Имахме контракт за подаяние, надлежно не подлежат на налог добавена стойност, нито на такса мито. Нямам визия за какво бях стопирах. Нямам писмен документ от Република Северна Македония. Писмен документ на беше показан и на консула ни ", показа Стоянов.

Той акцентира, че държанието на митническите управляващи е било " меко казано надменно ". Първоначално те споделят на Стоянов, че е належащо да заплати митническа такса.

" След като видяха, че съм осведомен със законодателството по отношение на митническото обслужване в тяхната страна, митничарите обявиха, че би трябвало позволение от Министерството на културата. Следобед бях измамен от митничарите, че като изпратя писмо до Митническа работа -Скопие и ще ме пуснат. Така минаха 7 часа и най-после ми споделиха, че би трябвало да получа позволение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа наредба от 60-те години на 20 век, съгласно която се постанова цензура на печата ", добави той.

Стоянов е част от самодейността " Изпрати българска книга в Македония ", която е изпратила над 1600 български книги. В дарението са се присъединили над 80 българи, които са изпратили средства за печатане на книгите.

По предписание на вицепремиера Екатерина Захариева, краткотрайно ръководещият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан във Външното ни министерство, с цел да даде пояснение дали държавното управление на Република Северна Македония е обвързвано с клеветническа акция, водена против България от словенския " Международен институт за близкоизточни и балкански проучвания ". От ведомството са обезпокоени от изявленията, че някогашни или сегашни съветници на премиера на Република Северна Македония вземат участие в управлението на въпросния институт, тъй като той разгласил публикации с очевидна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни.

Вчера реагира и вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Според него " задачата на тези изявления е да очернят оптимално облика на България, българския народ, българската история ". По думите му в този момент виждаме непосредствено доказателство, че зад тази медийна акция е не различен, а македонското държавно управление.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР