След 5 вълнуващи дни, изпълнени с емоции, творчески занимания, дискусии,

...
След 5 вълнуващи дни, изпълнени с емоции, творчески занимания, дискусии,
Коментари Харесай

Лента от Бразилия грабна голямата награда от фестивала на червенокръстките и здравни филми

След 5 вълнуващи дни, изпълнени с страсти, креативен занимания, полемики, прожекции на филми, разнообразна стратегия и интернационалните срещи край морето, интернационалното жури в състав: Доротея Тончева, актриса, Арман Пеккая, режисьор /Турция/, Илиян Джевелеков, продуцент и режисьор, Велислав Павлов, артист, и проф. Виолетка Тачева, разгласи наградените филми и публично бе закрит XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми - 2019 година

Голямата премия на фестивала се присъжда на кино лентата „ ТВОЙ РЕД Е " (Бразилия, реж. Елиза Капаи): изключително самоуверен, майсторски, автентичен и въздействащ филм за осъзнаването на силата на обществения митинг.

Специалната премия на журито получи филмът на Българска национална телевизия „ НАЧАЛОТО Е КРАЙ " (България, реж.Румяна Ангелакова): филм, който с изключителна съпричастност навлиза в един от най-жестоките проблеми на днешното време - използването на опиати измежду младите.
Най-добър режисьор е Санджай Рауал за кино лентата „ 3100: БЯГАНЕ И СЕБЕНАДМИНАВАНЕ " (САЩ): режисьорът Санджай Рауал е съумял със средствата на киното да надникне в душите на героите във кино лентата и да освети езотеричните и духовни измерения на превъзмогването на заложените ни човешки предели.
Наградата за най-хубав сюжет получи Онур Яъз за кино лентата „ ТОПРАК " (Франция, Турция): елементарна, докосваща история, разказана майсторски.
Най-добър филм в категорията Филми на Червения кръст и Червения полумесец стана филмът „ ЖЕНСКИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ " (Турция, реж. Бикет Илхан): забавна история и безапелационна постановка.

Специалната премия на ръководителя на Българския Червен кръст в същата категория завоюва филмът " РАВЕНСТВО " (продукция на Румънския Червен кръст), съумял да пресъздаде по наличен и открит метод тематиката за децата и младежите в неравностойно състояние.

Най-добър филм в категорията Здравни филми е „ ЛИЦАТА НА ЛАФОРА " (Босна и Херцеговина, реж. Денис Боич): журито се прекланя пред невероятната мощ на човешкия дух на героите във кино лентата, както и на екипа, който го е основал, и ни припомня, че нищо не е невероятно.

Специална премия в същата категория на ректора на Медицински университет - Варна - на кино лентата „ СМЪРТ С ДОСТОЙНСТВО " ( Холандия, реж. Йесе ван Фенрой): филм с сложна обществена задача, само че и доста съкровен роман за другарството и за нуждата да позволим на някого да си отиде от нас.

Наградата за най-хубав пълнометражен филм в категория Документални филми получи филмът „ НЕВИДИМИЯТ МЕЧ " (Италия, реж. Масимилиано Кокоза): Един другарски, открит и правилен опит за прозрение в света на незрящите посредством сънищата им; филм, който очарова с възприятието за комизъм и симпатична усмивка.

Наградата за най-хубав късометражен филм в категория Документални филми - на кино лентата „ ЖИВОТЪТ ЗАПОЧВА НА 90 " (Кипър, реж. Беджай Браун): единомислещо и с изключително наслаждение журито присъжда тази премия поради лекия и в същото време безапелационен метод, по който филмът ни дава вяра, че животът е прелестен и на 95 години. Специална премия в същата категория - на кино лентата „ 4 БИЛЕТА НИКОГА ВЕЧЕ " (Бразилия, реж. Лейде Жакоб): създателите Лейде и Марсело Жакоб впечатлиха с решимостта си да се борят до дъно за правото на всеки човек да изживее живота си пълноценно до последния си момент.

Наградата за най-хубав пълнометражен филм в категория Игрални филми - на кино лентата „ ГРАНИЦА НА ДЪЖДА " (Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Англия, Швеция, реж. Никола Мийович и Властимир Судар): топъл и човешки филм, който внимателно ни припомня, че границите са единствено на картата, само че не могат да разделят хората, когато ги свързва любов. Най-добър късометражен филм в същата категория е филмът „ САЛАМ " (САЩ, Англия, реж. Клер Фаулър): журито бе впечатлено от изящния кинематографичен език и зрелостта, с която е поднесена тематиката за невъзможното благополучие на мигрантите.

Специалната премия в категория Игрални филми на кмета на Община Варна - на кино лентата „ КОНЦЕРТ ЗА КЛАРИНЕТ И ОРКЕСТЪР " (България, реж. Максим Петров): без да има държавно финансиране, този самостоятелен филм впечатлява със своя професионализъм и влияние.

Извън регламента на фестивала, журито присъди СПЕЦИАЛЕН ДИПЛОМ на доброволците от Българския юношески червен кръст - Варна, за ентусиазма им да снимат сами кино лентата „ ВДЪХНОВЕНИЕ " и за вдъхновението им да оказват помощ безусловно и отговорно на всички места, където са нужни на фестивала - без тях организацията и чарът на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми нямаше да са същите.
Фестивалът беше под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и е дело на Българския Червен кръст и на Медицинския университет - Варна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР