След 4-часови дебати, обилно гарнирани с хапливи реплики, солени шеги

...
След 4-часови дебати, обилно гарнирани с хапливи реплики, солени шеги
Коментари Харесай

Искането за оставката на Караянчева не мина

След 4-часови диспути, щедро гарнирани с хапливи реплики, солени смешки и даже джендър изразителност, импортираното през вчерашния ден от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи искане за оставка на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева беше отхвърлено със 126 гласа " срещу ". 97 народни представители в поддръжка на настояването - всички те от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, въздържалите се бяха 0. Решението бе посрещнато с овации от депутатите от ГЕРБ, а съпартиецът й Евгени Будинов й връчи букет с цветя. „ За “ гласоподаваха единствено от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а всички останали бяха срещу оставката.

Самата Караянчева произнесе тирада, траяла малко над 20 минути в края на дебатите, като оспори претекстовете на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за желаната оставка и дефинира двете партии като " невидима коалиция ".

„ Има такива обединения, които оцеляват на пук на политическата логичност. Оцеляват, тъй като са крепко споени. Привидно се карат, скрито се извиняват. От време на време тези обединения излизат на ярко, обосновават едно и също искане по един и същи метод. Уж всеки е самичък за себе си, само че са дружно “, сподели Караянчева.

Сравнения коя партия какъв брой е направила за Кърджали, както и намеци какъв брой са скъпи старите килими и какъв брой значимо е килимарството във връзка направеното неотдавна подаяние от Караянчева на излезли от приложимост килими на Народното събрание за театъра в Кърджали бяха измежду главните " сюжетни линии " на днешния спор.

Като определена от Кърджали председателката на Народното събрание също не подмина тематиката. " Нинова още не може да преглътне срама, че спуснатият от нея парашутст господин Симов не можа да каже какъв брой са общините в Кърджали. Да не забравим, че Слави Бинев кацна в изборните описи на Движение за права и свободи. Доверието ще го измерим след 6 месеца ", съобщи тя.

Караянчева отхвърли обвиняванията против себе си, че е укривала премиера Борисов от въпросите на опозицията и изнесе статистика на какъв брой въпроса е дал отговор той през тази година. " 38 са заложените въпроси до премиера. Отговор имат 23, а 10 са преадресирани до отрасловите министри. Питанията до Борисов пък са 23. На 11 е получен отговор, на 5 е дал отговор министър председателят, а на 6 са дали отговор отрасловите министри. Целта е някои да се адресират до премиера, с цел да може да влязат в статистиката и да има обвинявания, че се укрива “, коментира шефката на Народно събрание.

Тя оспори и претекстът за оставката й, че постанова ограничаване на публицистите в новата постройка на Народното събрание. На председателски съвет е обсъждана тематиката дали да не се даде цялостен достъп на парламентарните кореспонденти из партийния дом, само че на съвещанието не са участвали от левицата и не са изпратили документално предложение, откакто Караянчева призовала за това с писмо до всички парламентарни групи. От Българска социалистическа партия неведнъж показват, че са " за " увеличение на дстъпността из постройката за публицистите. " Домомента нямам отговор от Българска социалистическа партия. Това безмълвно единодушие ли е или безмълвна неистина ", попита Караянчева.

Засегна и тематиката за компроматния запис, в който се чуват обиди по неин адрес. Благодари на всички партии за позвъняванията и поддръжката в " тежкия ден ", както тя сама го дефинира. " Имаше моменти, в които желаех да скоча от някоя скала от Родопите ", сподели тя и добави, че полученото тогава състрадание очевидно е било подправено.

Караянчева да освободи поста в името на престижа на Народно събрание, за здравяването на законодателния развой и не на последно място да напусне в името на отбраната и достолепието на българските дами, разгласи като мотиви за исканата оставка лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която с изявлението си откри дебата.

От Движение за права и свободи пък упрекнаха Караянчева в нарушение на институцията и подкопаване престижа на Народно събрание. А водачът на придвижването Мустафа Карадайь атакува председателката на Народното събрание от трибуната с лични квалификации.

„ Караянчева е блестящо въплъщение на ГЕРБ и очевидно го демонстрира с острото си държание и острия си език. Когато нямаш потенциал, експертиза, остават експанзията, омразата и арогантността, естествено и популизма ви, уважаеми сътрудници от ГЕРБ. При всички случаи ГЕРБ ще остане неразбираем и неудовлетворен. Самата госпожа или не схваща защо става дума, или се взема прекомерно на съществено и се е самозабравила. Продължава да си мисли, че настояването на оставката й е просто акт на опозицията и ще отмине “, сподели още Карадайъ и добави, че Караянчева се държи като квартален партиен функционер, визирайки изявлението й в Лом, където се обърна към опозиционери да вървят пеш.

" Следващият кабинет и Народно събрание няма да е същият най-много поради такива като госпожа Караянчева. Вярваме, че лица като Караянчева и караяневщината нямат място в българския парламент ", заяви още водачът на Движение за права и свободи.

Славчо Атанасов от " Обединени патриоти " отбрани шефката на Народното събрание, като изясни, че предната вечер ревизирал настояванията за оставките на всички предишни ръководители на Народно събрание. Приликите, че тя постоянно се е изкала няколко месеца преди изборите, а претекстовете са едни и същи, изясни Атанасов. „ Речите на депутатите искащи оставките в този момент са копи пейст на изявленията и тогава “, сподели той.

„ Този политик не е открадналнито една стотинка от страната за разлика от други водачи от други партии от село Крушовица, които на 28 година станаха приватизатори. Идете в Кърджали и питайте за нея. Тя не е подкупен политик за разлика от доста хора в тази зала “, сподели още Атанасов в отбрана на Караянчева. Той дефинира настояването на оставката като политически капан, в който могат да попаднат Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

" Тя е доста харесвана в Кърджали, но тя е ръководител на Народно събрание, не е зам.-кмет на Кърджали. Превърнахте политическия хайлайф в политическо тресавище. Нищо неприятно за дамата. Добра е, единствено че ние няма да се женим за нея ", сподели Антон Кутев от Българска социалистическа партия.

" Безкрайно доста съм помагал на вашия почетен ръководител, когато Карадайъ още не беше като Кевин Костнър ", сподели пък ръководителят на културната комисия Вежди Рашидов. Той предложи на Корнелия Нинова, в случай че желае да приказва с премиера да го предложения на ресторант. „ Поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки “, сподели Рашидов и добави, че „ министър председателят не е част от околовръстния път и идва в Народното събрание единствено когато има съображение “. Разгневен ръководителят на културната комисия уточни на опозицията културни достижения в последните години, които са направени за Кърджали.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи стартира изказването си с подигравателното обръшение:  „ Уважаема, г-жо кърджалийска...мъченица “. Той показа хронология на сигнали, постъпили в Народно събрание за несъответственост на зам.-председател на ЦИК за заемания пост, като този проблем е измежду основните мотиви за настояването на оставката на шефката на Народно събрание.

„ Само с думата " кърджалийска " не сме съгласни в определението на премиера от записа. С всичко друго сме съгласни “, добави Хамид, като загатна, че Караянчева не е родом от Кърджали и сподели: „ Г-жа Караянчева принизява Народното събрание по-ниско от завод за железни произведения. "

„ Не сте изгубили доверието на болшинството, което ви е избрало. Много постоянно показвате качествата да управлявате този парламент. Получавате поддръжката на доста български жители и тя не е единствено на жители, които поддържат парламентарното болшинство “, даде кураж на Караянчева Красимир Ципов от ГЕРБ. Той разкритикува претекстовете за настояването на оставката на Караянчева, като ги назова неразбираеми и неаргументирани.

Александър Симов от Българска социалистическа партия назова председателката на Българска социалистическа партия  „ неоспорим неуспех “ и намеси дарението от 7 килима за театъра в Кърджали.

„ Нямам желание да ставам педераст, единствено с цел да си одобрявам сътрудниците от Българска социалистическа партия. Всеки си има своите морални съгрешения. Нямам право да бъда подобен съдник, само че какво би трябвало да създадем? Ако би трябвало да свалим Цвета Караянчева, с цел да пристигна Корнелия Нинова... Предложете опция “, сподели водачът на „ Воля “ Веселин Марешки и определи дебата „ партийно мероприятие “.

Антон Кутев от Българска социалистическа партия сподели черна тениска на майките от „ Системата ни убива “, като изясни, че недопускането на протестиращите майки преди няколко седмици в Народното събрание е била главната причина за настояването на оставка, а майките и през днешния ден не са били позволени до постройката на Народното събрание. „ Произведохте едно от най-мръсните калища и по тази причина Народното събрание е с доверие 7%. Не желаеме оставката единствено на Караянчева, а оставката на всички от ГЕРБ “, добави Кутев.

„ На вас постоянно нещо ви пречи. То не е Изборният кодекс, не са машини, не е Цвета Караянчева. Вместо да сте градивна съпротива... Да не забравяме, че 3 месеца даже не влизахте в залата “, контрира Александър Ненков от ГЕРБ и прикани Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия да изтеглят настояването за оставка. „ Г-н Вигенин, е казвал, че го е позор от управлението на Народно събрание. Ако толкоз ви е позор, в случай че кажете „ А “ кажете и „ Б “. Знаете къде е управлението на Народното събрание. За мен това е безусловно двуличие “, добави Ненков, като по този начин загатна на Вигенин да подаде своята оставка като зам.-шеф на Народно събрание.

Вигенин пък акцентира, че го е позор, само че този позор може да се почисти с оставката на Караянчева и добави обвинения към различен зам.председател на Народно събрание – Веселин Марешки. „ Има един зам.-председател който постоянно говори за еднополовата любав. Аз персонално няма по какъв начин да му оказа помощ, нито който и да било от нашата парламентарна група. Сигурен съм, че психолог би могъл да помогне. Същият този зам.-председател е наказан и на 4 година затвор. Аз съм сигурен, че тези 4 година в пандиза ще му оказват помощ да откри себе си “, отвърна Кристиян Вигенин.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР