След 4 часа дебати Народното събрание реши България да предостави

...
След 4 часа дебати Народното събрание реши България да предостави
Коментари Харесай

Народното събрание реши България да изпрати военна помощ на Украйна

След 4 часа диспути Народното събрание реши България да даде военна помощ на Украйна. Служебното държавно управление би трябвало да внесе решение за това до 30 дни, както и да влезе в договаряния със страните по НАТО за придобиване, приемане или разполагане на усилващ отбранителните ни качества потенциал на наша територия.

Очаквано текстът беше подсилен от ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи и " Демократична България ". Към тях обаче се причислиха и " Български напредък ", които в началото не бяха съгласни, само че през днешния ден трансформираха мнението си и предложиха промяна в текста. Против гласоподаваха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

След гласуването депутатите от " Възраждане " извадиха листове с думите " Не на оръжията! Мир ". По-рано от партията проведоха и .



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Как се стигна до това решение?

Вчера на взаимно заседание , което предвиждаше в период до 30 дни служебният кабинет да внесе решение за оказването и изпращането на военно съоръжение и аварийни елементи от България за Украйна.

Изненадващо от  " Български напредък ", които нощес се оповестиха срещу изпращането на оръжие, през днешния ден обявиха, че ще го поддържат, само че единствено при изискване, че България получи заместващ потенциал и предложиха промени в текста на проекторешението.

Лидерът на партията Стефан Янев предложи корекция на текста, съгласно която България  " да даде въоържение съгласно българските благоприятни условия и периодите и опциите на съдружниците от НАТО и Европейски Съюз ", т.е., да изпратим оръжие, единствено в случай че преди този момент получим заместващо НАТО-вско.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева предложи компромисен текст - срокът за договаряния с НАТО за приемане на заместващ потенциал да е 30 дни, какъвто е и срокът за внасяне на решението от кабинета. Янев одобри предлагането ѝ и отдръпна своето. Депутатите одобриха точно тази публицистична смяна, след която се стигна и до окончателното решение.

Иначе към концепцията за изпращането на оръжие към този момент имаше ясно образувано болшинство - ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната ", ДПС и  " Демократична България ". Според тях страната ни е трябвало да прати поддръжка месеци по-рано, още по време на визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба в българския парламент.

Според БСП и  " Възраждане ", които са срещу, това решение индиректно ще въвлече България в спора сред Украйна и Русия. Тази заран от " Възраждане " дори .

Преценката какво тъкмо бихме могли да дадем на Украйна ще бъде на Министерството на защитата. Военният министър Димитър Стоянов към този момент съобщи, че България не може да даде зенитно-ракетните комплекси C-300, оперативно-тактическите ракети " Точка-У " и самолетите МиГ-29, към които украинската страна нееднократно е проявявала интерес.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР