След 24-часово пълно мълчание по събитията от референдума в Каталуния

...
След 24-часово пълно мълчание по събитията от референдума в Каталуния
Коментари Харесай

Брюксел най-после проговори, призова за бърз диалог между Каталуния и Мадрид

След 24-часово цялостно безмълвие по събитията от референдума в Каталуния през вчерашния ден Европейската комисия към този момент има обществена позиция.

" Призоваваме всички бързо да преминат от опълчване към разговор. Насилието в никакъв случай не може да бъде средство в политиката. Вярваме във опциите на премиера Мариано Рахой да се оправи при цялостно съблюдаване на конституцията и главните права на жителите. ", гласи мнението на формален Брюксел, оповестено от представител на Европейска комисия. Той посочи, че се чака по-късно през днешния ден ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер ще беседва по телефона с Рахой.

Де юре, Европейска комисия не признава референдума.  " Съгласно испанската конституция вчерашното гласоподаване в Каталуния бе нелегално. За Европейска комисия това е вътрешен въпрос за Испания, който би трябвало да бъде решен по силата на конституцията. " се показва още в изказването на комисията

" Сегашният състав на Европейска комисия, както и предходният, към този момент се произнесоха, че в случай че бъде призован референдум, съгласуван с конституцията, това ще значи, че напускащият страната район ще напусне и Европейски Съюз. Извън правния взор, Европейска комисия има вяра, че е време за единение и непоклатимост, не за разделяне. ", се показва още в мнението.

Засега Европейска комисия няма роля в двустранния разговор сред управляващите в Каталуния и Мадрид, уточни представителят в отговор на въпрос дали комисията ще стане медиатор в този случай, акцентира представителят на брифинг пред публицисти.

Попитан за коментар във връзка появилите се към този момент претенции на евродепутати от разнообразни политически групи против Мадрид да бъде задействана процедурата по член 7 от контракта за Европейски Съюз - лишаване правото на глас в Съвета - представителят уточни, че Европейска комисия е подготвена да взе участие в сходен диалог в Европейския парламент. Той посочи, че това следва от подчинеността на комисията на евродепутатите.

На въпрос има ли " съветска интервенция " в каталунския референдум, поради появилите се към този момент версии за " интернет война ", провокирала напрежението около и по време на гласуването, той съобщи, че не може да приказва за неща, които не може да потвърди. " Много неприятни неща бяха направени, някои от нас бяха ударени от тролове и ботове, само че можем единствено да допускаме (кой стои зад тези действия), добави представителят на комисията.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР