След 2035 г. в ЕС ще бъде спряно производството на

...
След 2035 г. в ЕС ще бъде спряно производството на
Коментари Харесай

Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. – постижима или непостижима цел?


След 2035 година в Европейски Съюз ще бъде спряно производството на коли с мотори с вътрешно горене. От тогава ще бъдат създавани единствено електрически коли. Това е предложение, което Екологичен потенциал поддържа, като то е част от серията законодателни текстове в пакета на Европейски Съюз за битка с климатичните промени.

Пакетът е наименуван " Подготвени за 55 ". С него се цели понижаване на въглеродните излъчвания с 55 на 100 до 2030 година Законодателният механизъм е част от европейската " Зелена договорка ", която трасира постигането на нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година Българските евродепутати Петър Витанов и Андрей Новаков изрекоха спорни отзиви, по отношение на въвеждането напълно на електрически коли. Петър Витанов съобщи, че не схваща за какво страната ни гласоподава срещу това предложение:

" Има някои страни, които несъмнено смятат това, че новите коли, които се създават след 2035 година на територията на Европейски Съюз да бъдат единствено електрически като проблем. Това е Германия, която чака да загуби до няколко стотин хиляди работни места. Мога да кажа същото за Словакия, Чехия, Унгария, Румъния, Италия, Франция. В България ние не произвеждаме нищо, произвеждаме съставни елементи, само че не произвеждаме даже съставни елементи за мотори с вътрешно горене.

Правим обаче електрически коли, в това число и електрически лекотоварни коли. По данни на бизнеса се чака откриване сред 50 000 и 80 000 нови работни места. И тук България може да прескочи цяло едно потомство. От тази позиция, България единствено може да завоюва. От екологична позиция - 2 години по-малко живеят хората в България, поради неприятното качество на въздуха ".

Колегата му Андрей Новаков обаче счита, че възбраната за произвеждане на коли с бензинови или дизелови мотори от 2035 година е преждевременна и ненужна:

" Бях срещу цялостната възбрана и не преставам да съм. В същото време аз имам вяра, че забележителна част от подвижността в бъдеще ще принадлежи на електрическите коли. Наред с това обаче аз имам вяра в пазара и знам, че тогава, когато електрическите коли станат по-добри от тези с бензин и дизел хората сами ще стартират да ги купуват. Когато наложим принудително една технология, която още не е развита задоволително, сътворяваме предпоставки тя да стане непостижимо скъпа, изключително за страни като България, а и недостъпна.

Не единствено поради цената. Има райони в които скоро няма да има зарядни станции. Там единственият метод да се транспортираш е с мотор с бензин или с дизел. Това значи да обречем цели селски райони и села на липса на какъвто и да е било превоз. Трябва да се развие инфраструктура за зареждане, би трябвало цените на тези електроавтомобили да са търпими за всички клиенти, в това число и за тези в Източна Европа и в България ".

Един от проблемите при въвеждането напълно на електрически коли е нарасналата консумация на електрическа енергия, сподели още Андрей Новаков:

" Защото в случай че внезапно се появят в България 3 млн. нови потребители на електричество за които няма източник, ще останем напълно без подвижност и без коли. Към момента желаеме да създадем нещо необикновено - в случай че по едно и също време се откажем от всичките си източници на сила, като се изключи тези от Слънце и вятър и в същото време увеличим двойно потреблението на електричество ще останем без ток. Истината е, че този преход не може да стане за няколко години. На всичкото от горната страна какво вършим сега - колата не отделя нездравословни излъчвания, тъй като се зарежда в контакта, само че нездравословните излъчвания се отделят на 5 км настрана от комина на ТЕЦ-а ".

Според Петър Витанов, България е доста изостанала със своя енергиен преход:

" И това, което съгласно мен страната ни би трябвало да направи е въвеждане на нови базови мощности - атомната електроцентрала, разширение на ПАВЕЦ " Чаира " (та ), енергийна успеваемост, създаване на прилежаща газова инфраструктура, водород, възобновими енергийни източници и въглища, до момента в който обезпечим с нови базови мощности. И това ще отнеме 10-15 години. Така, че съгласно мен двата процеса вървят редом. Едното е смяната на енергетиката и второто е в областта на превоза ".

Друг проблем, който се обрисува е какво ще се прави с батериите, които би трябвало да се сменят през към 10 години. Петър Витанов увери, че се мисли и по този въпрос:

" При естествени други условия, в случай че нямаме форсмажор, каквото се явява войната в Украйна, със законодателството, което имаме, в това число и в областта на преработването, с напредването на технологиите този въпрос може да бъде решен. Според мен, въпросът с ресурсите обаче би трябвало да е ясно, че ние не можем да финансираме конгоанците да предизвикват детския труд в Конго и да вадят субстанции от земята си, както и не може да бъдем подвластни от китайските запаси. Между другото, огромният проект на Европа е тук да има към 30 завода за акумулатори. В България, уви, няма да има цех за електрически акумулатори, само че съгласно мен, електрическите акумулатори са бъдещето. Развитието на технологиите допуска, че в границите на няколко години ще имаме задоволително благоприятни условия за запазване на тази сила ".

 

Последвайте ни в: - -

 

Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР