След 2034-та и 2035-та година ние ще внасяме базова енергия,

...
След 2034-та и 2035-та година ние ще внасяме базова енергия,
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Ако не построим нови блокове в АЕЦ Козлодуй, след 2034 г. ще внасяме ток

След 2034-та и 2035-та година ние ще внасяме базова сила, предвижда в ефира на БТВ енергийният специалист Иван Хиновски.

 

" Няма енергетик, който да се занимава с салда и сигурност, който да не е за бързото създаване на нуклеарни мощности. До 2034 година ние би трябвало да имаме нови мощонсти, тъй като другояче ще би трябвало да внасяме ток. Не е правилно, че няма разбори за новите мощности. Има такива и по тази причина бе определен Хюндай за реализатор на новите блокове на АЕЦ " Козлодуй ", сподели в студиото на " Тази заран " Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и Минен Форум.

 

" Енергетиците у нас сме разтревожени, че след 2034 година в резултат на ВЕИ, които през нощта зареждат акумулатори, няма да ни доближава мощността. Защото след осем часа вечерта ВЕИ няма, в случай че няма вятър. И през нощта тези централи употребяват сила от нуклеарните мощности ", изясни Хиновски.

Относно изказванията, че за новите блокове ще се употребяват непознати реактори, енергетикът изясни, че би трябвало да се прави разлика сред чужд и нелицензиран. В Европа техниката на Уестингхаус просто не е лизензирана до момента. Това занапред ще се прави, тъй като и други страни желаят да работят с американските реактори.

" Темата е абсурдът с нуклеарната енергетика и неяснотата все още по въпроса кой и по кое време ще строи новите реактори на АЕЦ Козлодуй.

Избраха Хюндай, който ще строй четири реактора в Полша. Най-големите опасности са изпускане на периода, нарушение на бюджета.

При нас е пристигнал Хюндай. Нужни са бързи решения и всяко отсрочване на договаряния, води до изпускане на периода.

Става дума за голямо количество базова сила, която е нужна през нощта - за лечебни заведения, да вземем за пример ", съобщи Хиновски и добави:

" Графикът е доста ограничен. Втората компания, която беше кандидатствала в Чехия отпадна, тъй като не се ангажира със период. А ние до юни би трябвало да имаме контракт. Има характерни условия, договаря се съществено, а главната концепция за цялото бързане е да се съблюдава този график ".

" В момента Полша пристъпва към подобен план, както към този момент загатнах. И всяко едно решение минава през иглени уши.

Трябва да сме наясно с едно - новата нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " е безалтернативна за новия вид зареждане. Затова решенията са незабавни и належащи ", разясни той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР