След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците

...
След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците
Коментари Харесай

Министър Вълчев обяви кога се очаква връщането на всички ученици

След 18 януари можем да чакаме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на . Това сподели пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.
Той е на посещаване в 143-то ОУ „ Георги Бенковски “ в столицата, където ще беседва с учителския екип в първия ден, в който учениците от първи до четвърти клас се връщат още веднъж в учебно заведение.
 Родителите вземат решение дали децата им да се върнат в учебно заведение от 4 януари Родителите вземат решение дали децата им да се върнат в учебно заведение от 4 януари
Учениците от 1 до 4 клас да стартират да посещават учебно заведение от 4 януари следващата година, както и отваряне на детските градини и яслите. Това съо...
„ Необходимо е да имаме цялостна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са изцяло показателни и изцяло действителни от позиция на регистрираните случаи. В тази връзка ще обсъдим, евентуално идната седмица, евентуално в случай че има подобен вид в възстановяване на обстановката и отчасти връщане на учениците от 18, а не от 11 януари, тъй като ни е нужна една цялостна седмица “, изясни министърът.
Вълчев уточни, че е в разговор със здравния министър от 11 януари да бъдат позволени спомагателни действия като провеждането на държавни изпити по специалност и олимпиади.
„ Особено тези за учениците в 4 клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии. Моята заповед е официално до 31 януари, защото е синхронизирана с тази на министъра на опазването на здравето. Има вид обстановката да се утежни било поради празниците, било поради новия вариант на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима обстановка. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме ограничения, които усъвършенстваха обстановката. Те не са крайни от една страна, само че въпреки това са ефикасни “, добави просветителният министър.
Вълчев регистрира, че през предходната година просветителната система е потвърдила, че във всеки миг може да превключи от присъствена към на образование и противоположното.
 През 2020 година едвам 53% от 15-годишните възпитаници са функционално грамотни През 2020 година едвам 53% от 15-годишните възпитаници са функционално грамотни
Едва 53% от 15-годишните възпитаници са функционално грамотни. През образователната 2019/2020 година се регистрират едни от най-ниските равнища на записване...
Мнозинството от родителите са за връщане на децата, сподели още министърът. 
„ Нормално е. Училището е най-хубавата среда, в която децата могат да натрупат познания, умения и да бъдат възпитани. Обучението от у дома в електронна среда е краткотрайна обезщетителна опция. То не може изцяло да замести образованието в действителната класна стая, само че когато нямаме различен излаз в тази ситуация преценихме, че връщането на децата от предучилищна възраст (1 до 4 клас) е рационално. Има и усъвършенстване на епидемиологичната обстановка. То не е задоволително да върнем всички възпитаници, само че ни дава тази опция дребните деца, това сочат и научните проучвания, носят по-малък вирусен товар, в по-малка степен са преносители на вируса. Не е правилно и почтено по отношение на тях да бъдат упрекнати. Иначе, всеки един от нас е евентуален вирусопреносител, част от епидемиологичната верига на разпространяване “, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР