След 18-годишно прекъсване къщата-музей на Христо Смирненски отново отвори врати,

...
След 18-годишно прекъсване къщата-музей на Христо Смирненски отново отвори врати,
Коментари Харесай

След 18 г.: Къщата-музей на Смирненски отново радва столичани

След 18-годишно спиране къщата-музей на Христо Смирненски още веднъж отвори порти , съобщи БГНЕС.

Квартет Светоглас дадоха начало на събитието, а ръководителят на Националния книжовен музей Атанас Капралов подсети редица от знаковите стихотворения на Смирненски като “Да бъде ден ” и “Стария музикант ”. Директорът е щастлив, че с помощта на помощта от Министерството на културата, Столична община и редица компании, след 18 години хората още веднъж ще могат да посетят къщата -музей на знаковия стихотворец.

Вицепрезидентът Илиана Йотова също взе присъединяване в събитието. В своите встъпителни думи Йотова рецитира стихотворението на Смирненски “На посетители у дявола “. “За мен е чест още веднъж да отворим порти на къщата -музей на Христо Смирненски – там, където той е живял и толкоз творил. Благодаря и на вас господин Капралов, че в такива времена намирате сили за сходен вид начинания ”, разяснява
Йотова.

“За мен е чест, че Министерството на културата съумя да подкрепи откриването на къщата на семейство Измирлиеви . Времето на Христо Смирненски няма по какъв начин да отмине, тъй като с думите си той е измежду нас, съобщи зам.-министърът на културата Юрий Вълковски. Имам ослепителен спомен от идването ми тук като дете, идвах тук, с цел да се заредя духовно, за мен е чест да видя един от знаците на детството ми освежен “, приключи той.

Актьорът Янко Лозанов извърши стихотворението на поета “Цветарка ”, а поетът Георги Константинов рецитира стихотворение, отдадено на Христо Смирненски.

Събитието приключи с осъществяване на паметните стихотворения на Смирненски “Братчетата на Гаврош “ и “Юноша ” от учениците от 43 ОУ Христо Смирненски ” .

Къщата-музей е с приемно време от вторник до събота от 10:00 до 18:00 часа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР