След 18 часа заседание председателят на Европейския съвет Доналд Туск

...
След 18 часа заседание председателят на Европейския съвет Доналд Туск
Коментари Харесай

Борисов: Не искам дипломацията на ЕС, Георгиева няма шанс за Европейския съвет

След 18 часа съвещание ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск разпусна водачите на 28-те страни членки... с цел да се съберат на следващия ден в 11 часа и да продължат да разискват имената на кандидатите да оглавят четирите европейски институции. Така срещата на високо ниво на Европейски Съюз към този момент усъвършенства личните си върхове по дълготрайност, сложени по време на гръцката рецесия през 2015 година Според френският президент Еманюел Макрон това е цялостен неуспех на Европейски Съюз да покаже, че може да взима решения. Българският министър председател Бойко Борисов пък разяснява, че 28-те сами са си основали тази рецесия, а назначенията е можело да бъдат контрактувани още на 28 май.

" Моят пакет "

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според Борисов към този момент са контрактувани постовете на ръководителя на Европейската комисия, който отива при холандския социалист Франс Тимерманс, както и на ръководителя на Европейския парламент, който ще бъде ангажиран от християндемократа Манфред Вебер. " Така както се прави едно държавно управление - би трябвало да намериш болшинство в Народното събрание, който да гласоподава премиера и по-късно останалите постове. Към момента най-голяма болшинство могат да създадат ЕНП и социалистите и в случай че се включат и либералите... става една работеща формула ".

Това беше обяснението на премиера за настоящите договаряния сред водачите на Европейски Съюз, които той настойчиво назовава " моят пакет ". Формулата, в която социалистите поемат най-важната институция в Брюксел, се разисква към този момент близо месец, откакто изборите за Европейски парламент не доведоха до безапелационен победител, а социалисти, либерали и зелени имат двойно повече гласове от Европейската национална партия (ЕНП). Последно разпределние, при което социалистите от ПЕС вземат Европейската комис я, а ЕНП -председателството на европарламента, беше контрактувано сред Германия, Франция, Испания и Холандия по време на срещата на Г-20 в Осака, Япония. Борисов се възмути, че останалите страни от Европейски Съюз са били загърбени в договарянията и даже подсети на немския канцлер Ангела Меркел, че е ръководител единствено на нейната ХДС, а не на ЕНП.

Въпреки че по думите му " нашата позиция е ясна и безапелационна ", в ранните часове на първи юли той направи внезапен завой и вместо безапелационната си поддръжка за съпартиеца си Вебер, министър председателят застана зад Тимерманс.

Дипломацията не ни интересува

Премиерът на два пъти акцентира, че е отказал портфолиото на висш представител на Европейски Съюз в региона на външната политика и сигурността. " Тази тематика не ми забавна, тъй като по този метод изгубвам комисар ", сподели Борисов. Според него за България е по-важно да има представител в Европейската комисия с действителен сектор, вместо първи посланик, който " представете си примерно, доста е евентуално страните от Западните Балкани да не бъдат поканени и тогава косовари, македонци, сърби споделят, че поради българката не става ". Подобен мотив Борисов разви и през 2014 година, когато Кристалина Георгиева се опитваше да получи номинация за тази позиция.

Според него за поста са били обсъждани както Георгиева, зад която са били четирите странни от Висшеградската четворка и Италия, по този начин и актуалният български комисар Мария Габриел. Габриел, зад която застана ЕНП, обаче беше подценявана във всички спекулации по време на срещата и най-малко от изтеклата информация тя не е била предлагана от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

В случая не е явен ползата и на самата Георгиева към позицията, защото нейното име в началото се завъртя като вероятен претендент за поста ръководител на Европейската комисия. За първи път тя беше упомената преди два месеца, по време на неофициалната среща на върха в румънския град Сибуи. Нейното име е било сложено измежду претендентите за поста от Холандия, а не от България. Самият Борисов сподели, че Георгиева " си има добра работа, с цел да й търсим пост в Брюксел ". Още преди срещата на върха в Брюксел беше ясно, че той би я подкрепил единствено за ръководител на Европейската комисия.

По мотив тежестта на Георгиева и Габриел като представители на България в Европейска комисия Борисов сподели, че си дава сметка за този въпрос: " Има разбра се значение - мисля, че Мария Габриел е потвърдила себе си ".

Очевидно министър председателят не е поддържал Кристалина Георгиева и за ръководител на Европейския съвет. Името й се появи в ранните часове на понеделник, като вероятен компромис за разпределението на постовете. Като източноевропейка тя попадна в полезрението на договарящите, защото от една страна може да даде посланичество на района в европейските институции, а от друга щеше да понижи чувството, че ЕНП се отхвърля от прекалено много позиции. Според Борисов обаче Георгиева нямала късмет за поста, защото за него са се борили либералите.

Вероятно това е част от практична сметка, че по този метод може да бъде извоюван по-добър пост за Мария Габриел в Европейската комисия. Борисов не скри, че това е било тематика в среднощния му диалог с Тимерманс, когато той даде своята поддръжка социалиста да оглави Европейска комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР