След 150-годишно прекъсване навръх Никулден възстановиха богослужебната традиция в малкото

...
След 150-годишно прекъсване навръх Никулден възстановиха богослужебната традиция в малкото
Коментари Харесай

След повече от 150 години без храм: Село Ослен Криводол си има нова църква


След 150-годишно спиране точно на Никулден възвърнаха богослужебната традиция в дребното врачанско село Ослен Криводол. Това стана в нов храм, чийто патрон е Свети Николай Чудотворец.

Чисто новият храм в Ослен Криводол още не е завършен и е със скеле от вътрешната страна, само че хората настояли точно на патронния му празник да се отслужи водосвет за здраве и за сполучлив завършек на богоугодното начинание. Основният донор също се споделя Николай, само че оказват помощ и други.

„ Дадоха от душа доста пари, а ние, пенсионерите, от Ослен каквото можехме - помагахме, метохме “, споделя Пенка Христова.
След повече от 150 години без храм, село Ослен Криводол към този момент има своя черква
Снимка: bTV

„ Възстановяваме традицията. Преди повече от 150 години е имало работа в селото, от този момент няма “, споделя Роман Иванов.

Старата черква, изрисувана от свети Пимен Зографски, не е настояща от края на робството и тъне в руини. Стенописите в новата са предоставени на художника Христо Божков.

„ Да гледа човек и да си мисли за хубави каузи, за Божии каузи, не за неговите си злободневни грижи, да се отдели от светския живот, до момента в който е в храма “, сподели Христо Божков, художник.
След повече от 150 години без храм, село Ослен Криводол към този момент има своя черква
Снимка: bTV

А селото, прочуло се надалеч отвън границите на страната ни с ексцентрични начинания, притегля от ден на ден младежи, като семейство Начеви, решили да се заселят за непрекъснато в него.

„ Храмът е нещо, което сплотява и сплотява. Вярвам и виждаме, че българските села разцъфват “, счита Невена Начева.

Предвижда се храмът публично да бъде приключен до идващия Никулден.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР