След 11 месеца и повече от 1000 закрити изслушвания специалната

...
След 11 месеца и повече от 1000 закрити изслушвания специалната
Коментари Харесай

Комисията за щурма на Капитолия започва публичните изслушвания

След 11 месеца и повече от 1000 закрити чувания специфичната комисия на Камарата на представителите, проверяваща щурма на Капитолия от последователи на някогашния президент Доналд Тръмп на 6 януари 2021 година, разгласи, че е подготвена да показа какво е научила.

В съвещания по отношение на чуването комисията разгласи, че ще „ показа невиждани преди този момент материали, документиращи случилото се на 6 януари, ще получи свидетелски показания, ще прегледа спомагателни чувания и ще даде на американския народ резюме на констатациите си по отношение на координираните, многоетапни старания за анулация на резултатите от президентските избори през 2020 година и попречване на прехвърлянето на властта. “

Това ще стане в обществени чувания, част от които ще бъдат предавани в най-гледаното време, през целия месец. Първото ще се организира още тази седмица.
 Комисията за щурма на Капитолия стартира обществените чувания. Сн.: АП/БТА
Сн.: АП/БТА

Комисията не е оповестила формален график за останалите, само че до края на юни може да бъдат извършени до осем чувания, а последното се чака да бъде през септември – преди междинните избори през ноември.

По време на излъчванията онлайн комисията възнамерява да изложи в детайли своите констатации за това, което съгласно нея е няколкомесечна интрига на републиканците, водена от президента Доналд Тръмп, за бойкотиране на законната изборна победа на Джо Байдън.

Комисията може даже да упрекна Тръмп в
осъществяване на закононарушение
поради това, че съзнателно се е опитал да спре узаконяването от Конгреса на успеха на Байдън на 6 януари 2021 година Но властта на Конгреса е лимитирана, в последна сметка Министерството на правораздаването ще би трябвало да реши дали да стартира наказателно гонене.
 Комисията за щурма на Капитолия стартира обществените чувания. Сн.: АП/БТА
Сн.: АП/БТА

Показания пред Комисията до момента дадоха няколко доближени до Тръмп, измежду които синът му Доналд Тръмп – младши и персоналният му юрист Руди Джулиани. Конгресмените обаче към момента не са потърсили за чуване доста други негови близки сътрудници или висши републикански членове на Конгреса. Затова те възнамеряват да извикат на обществените чувания чиновници на някои от най-висшите чиновници на администрацията на Тръмп, като помощници на някогашния вицепрезидент Майк Пенс или някогашния началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус. Освен това се възнамерява да бъдат оповестени и видеозаписи от предходни чувания на Иванка Тръмп и брачна половинка й Джаред Къшнър.

Всяко от чуванията пред Конгреса ще има тематика. В четвъртък законодателите възнамеряват да срещнат обществеността с това, което са създали през последните 11 месеца, откогато демократите в Конгреса утвърдиха основаването на проверяваща комисия.

В нея влизат единствено
двама републиканци
конгресмените Лиз Чейни (Уайоминг) и Адам Кинзингер (Илинойс), само че в комисията няма съдружници на Тръмп.

Конгресмените ще създадат встъпително изказване, което предлага обзор на събитията от 6 януари. Други чувания ще се съсредоточат върху това, което Тръмп е направил (или не е направил) на 6 януари; по какъв начин той и неговите съдружници са се пробвали да нарушат изборния развой в седмиците след изборния ден, с цел да го задържат на власт, по какъв начин се е разпространявала дезинформацията и какви политически рекомендации са дадени за попречване на повторна офанзива.

В изявление за CBS, излъчено този уикенд, Чейни, водещият републиканец в комисията, съобщи, че Тръмп не е изразил скрупули на съвестта за случилото се и че това е обезпокоително за идващите избори.

„ Всъщност сме в обстановка, в която той продължава да употребява
даже по-екстремен език
почтено казано, от езика, който подтикна щурма “, добави тя. „ И по този начин, хората би трябвало да извърнат внимание. Хората би трябвало да гледат и би трябвало да схванат какъв брой елементарно може да се разпадне нашата демократична система, в случай че не я защитим. “

Самият Тръмп обаче няма да бъде подложен на фокус в следствието, сподели конгресмен Джейми Раскин, демократ от щата Мериленд. След като съобщи, че болшинството от Камарата на представителите и Сената към този момент са открили, че Тръмп е „ подтикнал към въстание “ в Капитолия, Раскин сподели, че „ определената комисия е намерила доказателства за доста повече от подстрекаване “ и че те ще изложат доказателствата за всички фигури, които са били основни за случилото се на 6 януари.

Съветник на Тръмп сподели пред CBS News, че се чака някогашният президент да даде контраотговор на чуванията на комисията.

Много някогашни негови съветници и сътрудници се съобразиха с апела му да не дават показания пред комисията и отхвърлиха да сътрудничат на следствието.

Комисията настоя за санкции за отказалите – за пренебрежение към Конгреса. Някои участници в щурма пък към този момент получиха присъди от съда.
Бивш водач и членове на Proud Boys с нови обвинявания
Нови обвинявания бяха повдигнати на Енрике Тарио, някогашният водач на Proud Boys, и четирима други членове на крайнодясната формация. Те ще дават отговор и за размирен скрит план за функциите им в щурмуването на Капитолия. Обвиненията за протест са едни от най-тежките, които се чака да бъдат повдигнати. По-рано мъжете към този момент бяха упрекнати за скрит план за възпрепятстване на узаконяването на президентските избори през 2020 година, които се състояха по време на взаимна сесия на Конгреса на 6 януари 2021 година
 Комисията за щурма на Капитолия стартира обществените чувания. Сн.: АП/БТА
Сн.: АП/БТА

Новото обвиняване означи втория път, когато крайнодясна група е упрекната в размирен скрит план по отношение на нападението на 6 януари. През януари Стюарт Роудс, водачът и създател на крайнодясната формация Oath Keepers, беше задържан и упрекнат дружно с 10 други в същото закононарушение.
Обвинението в размирен скрит план
което може да бъде мъчно за доказване и има особена правна тежест, както и политически нюанси – изисква от прокурорите да покажат, че най-малко двама души са се съгласили да употребяват мощ за събаряне на държавна власт или закъснение осъществяването на закон на Съединени американски щати.

Предвидена е оптималната присъда от 20 години затвор.

Засега не е ясно какви доказателства са довели до новите обвинявания, само че прокуратурата акцентира централната роля, изиграна от Proud Boys в напъните да предотвратят провалянето на президента Доналд Тръмп и да се „ опълчват на законното прекачване на президентската власт със мощ “ посредством взлом на Капитолия.

Групата и нейните дейности ще заемат централно място в представянето на работата на комисията на Камарата на представителите, проверяваща събитията от 6 януари.

Когато комисията в четвъртък вечер организира първото от поредицата обществени чувания, планувани за този месец, евентуално ще бъдат показани онлайн показания от Ник Кестид, английски документалист, който снима групата с негово позволение по време на протеста, и на Каролайн Едуардс, чиновник на капитолийската полиция, която беше ранена.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР