След 11 години начело на ПЕС Сергей Станишев се оттегли

...
След 11 години начело на ПЕС Сергей Станишев се оттегли
Коментари Харесай

След 11 години - Станишев вече не е шеф на ПЕС

След 11 години отпред на ПЕС Сергей Станишев се отдръпна от председателския пост и отхвърли да се кандидатира за нов мандат.

За нов ръководител се канидатира някогашният министър председател на Швеция Стефан Льовен.

Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събраха през днешния ден на конгрес в Берлин, Германия, с цел да обсъдят провокациите, пред които е изправена Европа. В рамките на двудневния конгрес ще бъде определен и новият ръководител.

В средата на септември Сергей Станишев разгласи решението си да не се кандидатира за четвърти подред мандат отпред на ПЕС. Причините са политически, сподели той тогава. А неотдавна разясни, че едно от значимите условия да си водач на европейските социалисти е, партията ти вкъщи да е мощна - което не може да се каже сега за Българска социалистическа партия.

Станишев, който от 11 години е отпред на ПЕС, уточни, че не е търсил номинация от управлението на Българска социалистическа партия за нов мандат, тъй като с изключение на персонален престиж е нужен и престиж на партията, която издига претендента. Той самият заяви още, че има постъпила кандидатура на Стефан Льовен.

„ Радвам се на тази номинация, той е доста сполучлив министър-председател два мандата “, разяснява Станишев.

Пред членовете на конгреса Станишев изброи провокациите пред Европа през зимата и прикани към национални проекти, които да подкрепят жителите. Той също по този начин уточни и че единствено до преди няколко години Европа е била ръководена от консервативни партии, а през днешния ден левите още веднъж са във напредък.

Утре новоизбраният водач на ПЕС ще произнесе тирада пред делегатите. Ще приказва и домакинът на форума - немският канцлер Олаф Шолц. Изборният конгрес се организира под надпис “С кураж. За Европа “ (With courage. For Europe). В него вземат участие левите министър председатели в Европа, партийни водачи от лявото политическо семейство ­– 33 партии членки, 12 асоциирани и 12 наблюдаващи, еврокомисари, евродепутати, делегати, деятели, интернационалните посетители и медии.

Във фокуса на дебатите през днешния ден и на следващия ден са поддръжката за Украйна, изхода от рецесиите, цените, инфлацията, енергетиката, зеления преход и обществените решения.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР