След 11 часа и половина заседание, 40 минути след полунощ,

...
След 11 часа и половина заседание, 40 минути след полунощ,
Коментари Харесай

След повече от 11-часов маратон депутатите излизат във ваканция. Взеха поредните важни решения

След 11 часа и половина съвещание, 40 минути след среднощ, Народното събрание гласоподава да прекрати работа, без да бъдат прегледани последните две точки от дневния ред.

До края на август депутатите излизат във почивка.

След следващия маратон народните представители одобриха промени в Наказателния кодекс, предвиждащи по-строги санкции за пияни и дрогирани водачи, избраха шефове на Сметната палата и Здравната каса и отхвърлиха оферти за промени в Закона за горите.

Ето и решенията:

Депутатите избраха за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов. Той беше единственият претендент за поста, а неговата номинация бе издигната от парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

За него гласуваха 137 депутати, 46 бяха „ срещу “, въздържали се нямаше. Кандидатурата му главно беше подкрепена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, а срещу нея бяха „ ИТН “ и „ Възраждане “.

Парламентът избра Димитър Главчев за ръководител на Сметната палата. Той получи 148 гласа „ за “, 34 – „ срещу “, 6-ма се въздържаха. Главчев постави клетва пред Народното събрание. Той е номинация на ГЕРБ-СДС.

Другият кандидат за поста – Нина Стоименова, препоръчана от „ Възраждане “, събра 38 гласа в поддръжка, 40 „ срещу “ и 99 се въздържаха.

Гласуването беше очевидно, по азбучен ред на личните имена на претендентите.

Мандатът на ръководителя на Сметната палата е 7 години.

Народното събрание завиши наказванията при гибел на пътя, като дефинира оптималната присъда от 5 до 12 години затвор при изключително тежки случаи. С дефинитивно признатите ремонти в Наказателния кодекс депутатите записаха, че в случай че гибелта е породена след приложимост на алкохол и наркотици  в изключително тежки случаи наказването е отнемане от независимост от 10 до 20 години. Парламентът увеличи наказванията за трафик на незаконни мигранти.

След публицистични ремонти в пленарната зала, Народното събрание дефинитивно реши, че в случай че убийството на пътя е осъществено след приложимост на алкохол, наркотични субстанции или техни аналози, наказването е: при гибел – затвор от пет до петнадесет години, а в изключително тежки случаи – затвор от 10 до 20 години. Същите наказания ще се ползват и в случаите на причиняване на гибел на пътя и след превишаване на междинната скорост в обитаемо място повече от 50 км/ч., или в случай че действието е осъществено след прекосяване на червен светофар или на пешеходна пътека.

Мнозинството одобри, който ръководи МПС и откаже да му бъде осъществена инспекция за определяне на приложимост на алкохол и/или опиати откакто е бил глобен за някое от тези действия, да се санкционира с до 6 месеца затвор и с санкция от 2 хиляди лв..

В същото време беше отхвърлено предлагането на Има Такъв Народ тези наказания да се ползват при отвод на кръвна проба за определяне на алкохол и/или опиати.

Депутатите взеха решение още да се конфискува автомобила на всеки с съществуване на алкохол в кръвта на 1,2 промила или след приложимост на опиати, а когато автомобилът не е благосъстоятелност на нарушителя ще се присъжда равностойността му.

Увеличават се и наказванията за прояви на свирепост към гръбначни животни.

Който преведе през границата на страната обособени лица или групи от хора без позволение на надлежните органи на властта или въпреки с позволение, само че не през избраните за това места, се санкционира с отнемане от независимост от три до осем години и санкция от пет хиляди до двадесет хиляди лв., одобриха народните представители. Досега за това закононарушение се предвиждаше затвор от една до шест години.

Наказанието е отнемане от независимост от три до 10 години, санкция от 10 хиляди до тридесет хиляди лв. и конфискация на част или на цялото имущество на дееца, в случай че през границата е преведено малолетно или малолетно лице. Същото наказание  се поставя и когато превеждането е проведено от група или организация или е осъществено по предписание и/или в осъществяване на решение на проведена незаконна група, когато е имало опозиция и/или непокорство по отношение на орган на властта. Затвор от 3 до 10 година заплашва и тези, които са разрушили, подкопали или развалили граничната ограда. Досега наказването беше от една до 10 години затвор.

Час преди среднощ депутатите спориха за измененията в Закона за горите, с които искаше да се усили сечта в българските гори, позволени като количество дърва за огрев. С 92 гласа “против ” и 6 “въздържал се ” депутатите отхвърлиха предлагането на Движение за права и свободи едно домакинство да може да закупува 15 куб. м. дървесина годишно.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР