Славянското име Тихомир (Тихомира) е съставено от двете думи тих“

...
Славянското име Тихомир (Тихомира) е съставено от двете думи тих“
Коментари Харесай

На 4 януари за имен ден чери Тихомир

Славянското име Тихомир (Тихомира) е формирано от двете думи „ спокоен “ и „ мир “. На 4 януари имен ден имат всички мъже с име Тихомир и всички дами с име Тихомира.

Да са здрави и щастливи.

На тази дата православната черква уважава Събор на 70-те апостоли, което значи общо празнуване. Освен познатите 12 апостоли, Христос има и други - 70, които също изпращал на проповед. След възкресението на Христа ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Исус.

Те проповядвали освен със слово, само че и с образеца на добродетелния си живот, самообладание, благост, каузи на християнска обич и правили чудеса.

Тихомир

• За произхода и смисъла на името Тихомир има две теории.

• Според първата името произлиза от гръцки език и значи случайност, орис.

• Втората версия споделя, че Тихомир е българско име, което значи тиха, смирена.

• Мъжете с това име честват имен ден на 4 януари.

Значение на буквите в името

Ттворческа персона, сензитивен темперамент, вътрешен глас, блян към непрестанно търсене на истината, признакът на кръста припомня за преходността на живота и по тази причина не отсрочват нещата, които могат да се свършат в този момент.

Ифинес, сензитивност, добрина, блян към естетика с околната среда, сантиментален мек темперамент, успеваемостта и практичността доста постоянно е просто поза, с цел да се скрие същинската същина.

Хзалагат в живота на своите лични сили, предпочитание да завоюват авторитет, наклонност да бъдат самостоятелни в живота, сензитивност към оценки, които дават за тях близките.

Осилни и дълбоки усеща, дарба да се оправят с парите, нужда от самопознание, предпочитание да се разбере личната цел, богата вътрешен глас, дарба да отделят най-важното и значимото от суетата на живота.

Мгрижовен темперамент, предпочитание да оказва помощ, от време на време свенлив, предизвестие за недопустимост на хищническо отношение към природата, превъзмогване на изкушението да е център на вниманието.

Ифинес, сензитивност, добрина, блян към естетика с околната среда, сантиментален мек темперамент, успеваемостта и практичността доста постоянно е просто поза, с цел да се скрие същинската същина.

Р

дарба да не бъдат излъгани от външни фактори, дарба да проникват в същността, самочувствие, блян за интензивност, храброст, пристрастеност и от време на време безразсъдно вдишване на риск и авантюризъм, податливост към догматизъм в разсъжденията.

 

Празниците не престават:

6 Януари - Йордановден (Богоявление)

На този ден имен ден честват: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa

Смята се още, че болни деца би трябвало да се потапят с облеклата, с цел да се излекуват, а момите мият лицата си, с цел да са хубави. В някои краища на страната след водосвета потапят и иконите във водата. 

Информация за Йордановден (Богоявление)

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря ” и Светият дух слиза върху Христос във тип на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение ”. Оттук и названието на празника.

Традиции и традиции

Този празник има разнообразни имена в другите области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наименуван по този начин, тъй като на този ден всеки, който желае да е здрав през годината се окъпва или най-малко се измива на реката.С него се поставя завършек на по този начин наречените „ Мръсни дни ”.

На този ден на всички места, където има водоем, се прави ритуалното мятане на кръста от локалната черква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи у дома. Тя пази от заболявания и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в фамилията, в случай че някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието въвличане се употребява остатъкът от остарялата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата дружно с бакър вино за минувачите. Върху стоманен предмет се изгарят чемширените китки от предходното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов шубрак. С донесената от църквата свещ се възпламенява с “нов ” огън кандилото в фамилния иконостас. Там се поставят и новите рождественски китки. Вечерта против Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя би трябвало да е постна.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление потеглят и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, без значение от годишното време.

Поверия за Йордановден

Ако на Йордановден времето е студено и изсъхнало – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и благополучен.

Според националното вярване през нощта против богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от господ това, което си пожелае. / imen-den.net

 

 

И още за празника: 

Хората имат вяра, че на Йордановден водата има по-голяма мощ. Освен, че пречиства греховете, тя умее да лекува, по тази причина болните влизат в реката, в която е хвърлен кръстът. Ако кръстът замръзне, годината ще бъде здрава и плодородна.

На Йордановден се меси ритуален самун, за изработката на който се употребява част от светената вода. Всеки от вкъщи би трябвало да си вземе парченце, с цел да бъде здрав и да се радва на шанс и триумфи през годината.

На 6-ти януари се извършва празничен водосвет край огромните водоеми, а кръстът от църковната работа се хвърля във водата. Който успее да го хване, заболявания няма да го ловят цяла година.

Някои считат, че точно от Йордановден потегля обичая, съгласно който именниците се мокрят за здраве и шанс.

 

7 Януари - Ивановден

Имен ден честват: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Иванета, Ива, Йоана, Йоанна, Ивелин, Ивелина, Ивайла, Ивета, Ивон, Ивона, Ивалина, Иванина, Ванина, Ваньо, Ваня, Калоян, Деян, Йовко, Йовка, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана

Информация за Ивановден

На този ден православната християнска черква уважава паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен оракул и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е именуван и “Предтеча ” защото вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане

Традиции и традиции на Ивановден

Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните традиции повеляват кумовете или деверът да " къпят ", пръскайки обществено с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство би трябвало да посрещне своите посетители и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Българската национална традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната мощ на осветената предния ден вода. Периодът на така наречен „ мръсни дни " е отминал и всеки обръща взор напред към сбъдването на предсказанията за положително здраве, благодат и благополучен живот.

Обредната софра на Ивановден включва варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле./ imen-den.net

На Ивановден всеки именни би трябвало да почерпи. Лоша прокоба е, в случай че на днешния ден никой не уважи именника или не му пристигна на посетители.

На Ивановден обичаят повелява да се почитат кумовете. Затова довечера се върви на посетители на кума. В никакъв случай не се върви с празни ръце. Кумът се подарява с баница, вино, краваи и кървавица.

Обичаят повелява в него да се избанят и булките и младоженците, които са се взели в зимните дни преди Ивановден. След това къпането продължавало, само че единствено за тези момци и девойки, които носели името Иван и Иванка.

На някои места в България девойките, наречени водичарки, вървят по къщите на околните си родственици. В бяло бакърено котле тя събира дарове, дребни монети, откакто е целунала ръка на стопанина на къщата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР