„Славейков“ от години не е бил толкова широк и празен

...
„Славейков“ от години не е бил толкова широк и празен
Коментари Харесай

Книгите напускат площад „Славейков“

„ Славейков “ от години не е бил толкоз необятен и празен – през днешния ден от източната част бе изнесена и последната книжна сергия, а от западната демонтират последните щандове, оповестява ploshtadslaveikov.com. След броени дни стартира ремонтът на емблематичния столичен площад.

Масите с книги, които изпълваха пространството, се местят на нов краткотраен адрес – в градинката пред хотел „ Рила “. Там ще бъдат кашоните със остарели и нови издания най-малко до есента, когато се чака да завърши ремонтът на „ Славейков “. След това книгите ще се завърнат и площадът ще върне своя артистичен образ.

След ремонта книжният пазар на „ Славейков “ няма да бъде целогодишен, а единствено през уикенда, и сергиите ще бъдат редуцирани. След реконструкцията ще останат 15. По думите на основния проектант на София Здравко Здравков, концепцията е да се освободи пространство за осъществяване на културни събития.



Новите маси ще бъдат ъглови и всеки модул ще може да бъде обслужван от двама търговци. Ще бъдат ситуирани под навесите.



От проектите на архитектурно-дизайнерска организация А.Д.А излиза наяве, че фонтанът ще остане на площада, а край него ще бъдат подредени железни пейки. В непосредственост ще има чешмичка.

На „ Славейков “ ще бъдат сложени вело стоянки и вело дрешници, ще има и Wi-Fi. Вместо колчетата против паркиране ще бъдат сложени гранитни кубчета.



Сред забавните нововъведения са подземните контейнери за отпадък, които ще бъдат ситуирани на пресечките на „ Графа “ – „ Гладстон “, „ Солунска “, „ Дякон Игнатий “, „ Луи Леже “.

От „ Алабин “ до бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “ улицата ще бъде постлана с двуцветна гранитна настилка, която ще разшири образно пространството посредством ромбоидни претекстове и унищожаване на бордюрите. Шумът от трамваите ще бъде сподавен посредством полагане на „ гумени кревати “ на релсите. А шосето за коли ще бъде „ обрисувано “ с вградени в настилката лампи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР