Славчо Атанасов, народен представител, кмет на Пловдив в мандат 2007-2011

...
Славчо Атанасов, народен представител, кмет на Пловдив в мандат 2007-2011
Коментари Харесай

Славчо Атанасов: Когато кметът управлява без сърце,...

Славчо Атанасов, депутат, кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 година:

За да няма корупция, би трябвало да има бистрота и гласност. Затова в моя мандат значимите покупко-продажби минаваха през прокуратурата

Кое е най-важното за едно ръководство, господин Атанасов - казано през днешния ден през дистанцията на времето от Вашия мандат като кмет?

Най-важното за мен е хората да имат доверие в ръководството, да имат вяра на този, който са избрали. За да стане това обаче, кметът би трябвало да е покрай жителите, да не се крие в кабинета, а да се среща с хората всеки ден. Защото непрекъснатият банкет на жители построява толкоз нужната връзка сред властта и гласоподавателите. Когато кметът ръководи без сърце, градът боледува. Аз персонално съм приел като свое верую правилото „ Управление с грижа за хората ”. Като споделям „ грижа ”, не става дума само за хората в затруднено обществено състояние. Говоря и за бизнеса - той също има проблеми, които би трябвало да бъдат решавани. А с цел да бъдат решавани, всички би трябвало да могат да стигнат до кмета - и елементарните хора, и бизнесмените, и специалистите. Иван Тотев заложи на едноличната власт и сгреши - не можеш самичък да напипаш всички проблеми на града и да намериш решенията.

В Пловдив от дълго време се приказва за корупционните схеми, раздрусали страната в последно време. Какво е лекарството?

За страдание корупционните кавги от дълго време клатят властта в Пловдив.

Нещата са свързани. Защото когато един кмет е измежду хората, когато работата му е обществена и транспарантна, тогава и изискванията за корупционни практики понижават. Тогава жителите са спокойни, тъй като знаят, че парите отиват за тяхното благоденствие, а не в нечий джоб. Затова неслучайно в моя мандат всяка една значима договорка минаваше за мнение през прокуратурата, която да реши дали това е в публичен интерес…

Тук ще ви репликирам - дали това тъкмо е работа на прокуратурата?

Да, по този начин е - това не е директно работа на прокуратурата, тя следи за правомерност, не за целенасоченост. Но когато в тези значими покупко-продажби има думата и прокуратурата, няма по какъв начин да има корупция.

За страдание, първото нещо, което Иван Тотев направи, когато ме наследи, беше да отстрани тази процедура с претекста, че не е законосъобразна. В това отношение моделът, който построи Иван Тотев, е извънредно рисков. Защото общоизвестен е фактът, че една от ахилесовите пети на ръководството в Пловдив е методът на осъществяване на публични поръчки. През последните 8 години те се правеха в цялостна секретност. Е, по какъв начин да не се роди корупция? Та нали в основата на корупционната среда е неналичието на бистрота и гласност?

Като приказваме за бистрота и гласност - какво се случи с гражданските препоръки по региони, които Вие инициирахте?

Точно поради това - с цел да има по-малко условия за корупционни практики в работата на общината, задължих в моя мандат районните кметове да основат така наречен цивилен препоръки,

които действаха към всяко кметство. Идеята е жителите да имат опцията да взимат решенията дружно с ръководещите. Така че всичко да е транспарантно.
Веднага обаче бяхме контрирани от Иван Тотев, че за това си има Общински съвет. Само че Общинският съвет се съставлява от политическите партии, не от жителите. А доста постоянно дневният ред на политическите партии не съответствува с този на жителите. Да, политическата, изборната система в България е такава, че хората, волю или неволю, намират своето посланичество посредством партиите. Но още веднъж ще повторя, би трябвало да има опция за директно посланичество на жителите в ръководството. Тук ще изтъквам огромния кмет на Пловдив Божидар Здравков, който споделя: „ С партии на власт се идва, само че с партии една община не се ръководи “.

Затова постоянно съм се стремял да бъда покрай хората, до всички жители на Пловдив. Правил съм докладите си обществено пред тях. А господин Тотев за 8 години не направи нито един обществен доклад, не застана лице в лице с хората. За 2 мандата господин Тотев не провежда нито един приемен ден.

Не може кметовете на Ню Йорк, Москва или Истанбул да одобряват жители, а пловдивският да заключва кабинета си.

През тези 8 години не видяхме действителен разговор с професионалните гилдии. А това е значимо, изключително когато се разискват плановете за развиване на Пловдив.

Вие сте един от поредните критици на ръководството на Иван Тотев. Дали не е от реваншизъм?

Не. Критиките са в името на Пловдив и пловдивчани. И не са непременно. Самият аз признавам, че за тези 8 години се направиха положителни неща и мисля, че никой не може да му го отхвърли това на кмета. Но моделът „ Тотев “, методът, по който бяха осъществени плановете, е тотално сбъркан. Ще дам образец с инфраструктурата и ремонтите: първо, тези поправки бяха направени на чудовищно скъпи цени. Второ - с извънредно неприятно качество на осъществяване. И трето - за доста дълъг интервал от време. 1430 метра на бул. „ Руски “ се вършиха за 3 години!

Да, само че неговите поддръжници постоянно споделят, че през днешния ден Пловдив се развива, а вие сте го приспал?

Това е остарял спор кой какво е направил. Аз мисля, че съм приключил задоволително за изискванията, в които кметувах. Освен това най-важното мерило е доверието.

Друг е въпросът, че доста постоянно по време на избори границата на честността беше преминавана. Нека да напомня, че самият Иван Тотев си направи филм „ Как се „ печелят ” избори в Пловдив “ - с невалидни бюлетини. До такава степен стигна политическата надменност в града ни.

И по тази причина аз се гордея, че два пъти подред борбата сред мен и Иван Тотев приключва с така наречен „ съдийско решение “ и в границите на статистическата неточност. При състояние че се изправях против ръководещата политическа партия, която разполагаше с голям властови, финансов и медиен запас. Вотът за мен, съгласно специалистите, е потвърдено мажоритарен. Зад мен огромни партии не стоят. Зад мен стоят пловдивчани. Това демонстрира, че съм си правил работата като кмет.

Данъците - това е казусът, който продължавате да поставяте и откакто напуснахте „ Стамболов “ 1. Защо?

Поставях го и като бях на „ Стамболов “ 1. Защото един от най-важните механизми за съществуването на градовете и страните още от античността е данъчната политика. Тя е тази, която подрежда обществото и го трансформира в заслужено или незаслужено. В моя мандат налозите бяха най-ниски от всички огромни регионални градове. Г-н Тотев пристигна на власт и ги подвигна фрапантно. Много от ставките през днешния ден са по-високи даже от тези в София.
Трябва да подчертая още нещо - моето ръководство съответства с огромната икономическа рецесия от 2008-2009 година Намалих налозите, с цел да могат бизнесът и жителите да понесат по-лесно рецесията. По този метод съумях да реализира върхова събираемост от 92%. Благодаря за това на моите съграждани. Тук ще изтъквам Лавал, който споделя

„ По-ниски налози - по-висока събираемост, по-мощна стопанска система и по-голямо благоденствие на жителите “. Затова едно от първите неща, които би трябвало да се трансформират, е поправяне на данъчната политика. И ще реализираме това.

Накъде гледа Пловдив съгласно Вас?

Не единствено съгласно мен - съгласно мнението на доста мои съграждани, с които се срещам - Пловдив гледа в друга посока. Осемгодишното статукво завърши. Моделът на ръководство би трябвало главно да се промени. Разбира се, проблемите на жителите би трябвало да бъдат съотнесени с вероятностите за развиването на града. Трябва да има визия.
За страдание, господин Тотев не сподели да има ясна визия за развиването на града. Започват се планове, след време целите се сменят с други. То не беше Главната на две равнища, не беше кабинков въжен превоз сред тепетата. После пристигна състезанието за площада, извоюван от португалска компания. Иван Тотев го откупи за 120 000 лева Този план обаче през днешния ден събира прахуляк в архивите на общината. Сега се работи по различен план за площад „ Централен “. Това демонстрира единствено една - липса на ясна визия за развиването на града.
В същото време бяха загърбени стратегически за града планове. Типичен образец е „ Модър-Царевец “. Оставих подготвен план и подсигурено финансиране на господин Тотев. Трябваше единствено да бъдат осъществени отчуждителните процедури. Той обаче реши да пренасочи парите от този основен план в поправки на обособени сектори от булевардите, които се нагънаха на доста места още на 6-ия месец след рязането на лентите.

Тотев заложи на показните неща, без за 8 година в неговото ръководство да бъде построен нито един стратегически за града обект като се изключи бул. „ Северен “. Твърде малко е за 7 години ръководство с държавно управление, доминирано от личната ти партия и в интервала на най-активно асимилиране на европейски средства.

Това ли е Вашата оценка за двата мандата на кмета Тотев?

Оценката за това какво е приключил един кмет ще я даде най-големият съдник -историята. Отново ще загатна всепризнатият сполучлив кмет на Пловдив Божидар Здравков. Той в никакъв случай не е казвал, че градът при него се развива добре. Тази оценка я даде историята.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР