Слава на Бога! Това си казват миряните у нас, след

...
Слава на Бога! Това си казват миряните у нас, след
Коментари Харесай

Патриарх Неофит – Духовният водач

Слава на Бога! Това си споделят миряните у нас, откакто стана ясно, че здравословното положение на Негово Светейшество Патриарх Неофит се е подобрило, устойчиво е и той към този момент се усеща добре. Православните християни одобриха със свито сърце известието, че патриархът е настанен преди дни в реанимацията на болница „ Токуда ” поради кардиологичен проблем.

Молитвите на вярващите сигурно са дали огромна мощ на Негово Светейшество. Но това могат да го усетят единствено тези, които знаят, че молитвата е насъщна нужда, духовният въздух за вярващите хора. И Бог изпраща надлежно отговор на тази наша молитва. Така че силата на Църквата е в молитвата.

Откакто стана патриарх, Неофит се радва на извънредно почитание и самопризнание освен от страна на църковния клир, а и от всички миряни в българските епархии. Благият му темперамент, вродената му просветеност, дипломатичност, хрисимост, самообладание, само че и твърдостта, с която отстоява православните полезности и обичаи, са тези качества, с които в последните години българският патриарх е измежду най-одобряваните персони в България. Българската православна черква, на която той е отпред от февруари 2013 година, също е най-одобряваната институция у нас. А това сигурно се дължи и на Негово Светейшество.

Духовникът не разочарова паството си и неотдавна получи мощна поддръжка след позицията на Светия Синод във връзка Истанбулската спогодба. Всъщност точно тази позиция обърна хода на събитията последните няколко месеца и сподели, че БПЦ е незаобиколим фактор в обществено-политическия живот. Позицията против тази спогодба е единствено едно от доказателствата против тези, които одобряваха институцията като непряк наблюдаващ на събитията в страната.

Господ чу и тези молебствия, към които Светият синод прикани духовенството, с цел да вразуми ръководещите. Които пък чуха в лицето на премиера причините на духовните архипастири и дадоха заден ход за ратификацията на този документ.

Патриарх Неофит се възкачи на престола преди 5 година, в сложните времена на митинги, промяна на държавни управления, разделяне на обществото. И съумя да резервира единството на църквата и дружно с митрополитите запази духовно нацията. От него непрестанно се искаше да вземе отношение по общественото и политическото напрежение, по митингите, които цяла година (2013-а) заливаха най-много столицата. “Духовникът доста претърпява всичко, което се случи не толкоз от дълго време, и никак не му беше елементарно ”, споделяли са членове на Синода. Оттогава до през днешния ден починаха половината от владиците в Светия синод и бяха определени нови. Без кавги и без ерес.

Ако има някой да е претърпял църковния ерес, който безусловно беше разболял докрай православната ни черква, това е Неофит. По време на тези смутни времена през 90-те дядо Неофит е основен секретар и представител на Светия синод. Точно на него се бе паднала достойнството да води договарянията с така наречен разколници. Тогава неговата дипломатичност и обладаност трябваше да се опълчват на хитростта и ловкостта на надалеч по-обиграните от него владици. Точно тук минава и пътя му към себезакаляване.

Има хора, които цялостен живот не могат да намерят себе си. Но има и други, които от дребни знаят към какво вървят. Убедени, че тъкмо това е техният път. Ей по този начин е при Симеон Димитров, както е мирското име на партриарха ни. Роден е през 1945-а и пътят му още от дребен потегля към Храма. Води го ръката на майката му Стефанка, която възпитава и него, и по-големия му брат Димитър в обич и примирение пред Бога. Симеон е подстриган за духовник от предходният патриах Максим – към този момент мъртвец, Казват, че Неофит бил негов любим и се чудят за какво ли изпраща Левкийския свещеник в най-отдалечената епархия – Русенската. В града, където сектите тогава са по-агресивни и от разколниците. И с присъщата си диалогичност и просветеност владиката съумява да завоюва уважението на русенци, остава там 19 години на митрополитско служение. За скромността му всички знаят. За да пести бензин и средства дядо Неофит постоянно пътува от крайдунавския град до София с рейс.

Наричат го още ангелогласния. Заради прелестния му баритон, с който е изумявал не една аудитория и не един път. Той е съосновател на камерния вокален отбор “Св. Йоан Кукузел ”, взел участие е в концертната активност на хор “Гусла ” и на камерния мъжки хор “София ”. Той даже е записал независим компактдиск с източни църковни песнопения през 2004 година. Неговият брат, който е диригент, несъмнено в никакъв случай няма да не помни по какъв начин дядо Неофит единствено месец преди да стане нравствен лидер на нацията, проби тишината в зала България и с кадифения си баритонен глас като изпя “Достойно есть ” за батко си на юбилеейния му концерт.

Църквата е затворена институция. Погледнато извън, нещата в нея се движат доста постепенно и съвсем замряло. Но това е единствено видимо. Защото таман разпоредбите, по които се ръководи нейният организъм, са я запазили през вековете. Сега е времето на дядо Неофит, който всички обичат. И се молят Господ здраве да му дава. Защото Водачите са малко, а духовните архипастири постоянно са спасявали нацията от огромни провинения през годините.

Имал калиграфски качества


Като млад боец бъдещият патриарх блестял с калиграфските си качества и незабавно го вземат за писар в отделението. И той съвместявал “чиновническата ” служба със старанието да просвещава “наборите ”. Всяка седмица ходел до библиотеката на близкия град, самичък подбирал книгите и прибирал прочетените. Така поради старанието си и интелигентността си той получил званието “ефрейтор ”.

За него


Гласът му е даден Свише


Негово Светейшество е един богоугоден човек, извънредно непретенциозен, топъл, доста сърдечен – споделям това, тъй като няколко пъти съм общувал с него. Толкова земен човек! Той е един прелестен артист, с бездънен кадифен баритон, без никаква неучтивост. Когато пее, довежда до съзнанието, мозъка и сърцето на слушателя едни неземни усеща. Блазе му за този магически глас. При него няма никаква показност, когато пее. А в пеенето му има нещо надълбоко сакрално, което не всеки може и не всеки схваща. А несъмнено това му е обещано свише. Бил съм в неговата резиденция в Синода, където постоянно ме е приемал доста сърдечно. Патриархът има извънредно отношение към хоровото изкуство.

Маестро Вальо Бобевски, диригент на хор „ Гусла ”


Той е по-красив и по-умен от мен


Брат ми е по-красив, по-умен и по-общителен от мен. Аз съм две години по-голям от него, батко съм му, само че се майтапим по този начин: аз съм батко на дядото, нали е “дядо Неофит ”. От нас нямаше какво друго да стане, с изключение на църковни хора. Отгледани сме от майка клисарка и то в черква. Брат ми претърпя доста тежко разкола в църквата и по тази причина побеля. Когато разколниците окупираха и нападнаха Синода, а по-късно подписаха и заповед за уволняване на патриарх Максим, той удари камбаната на “Св. Александър Невски ” на умряло.

Димитър Димитров – църковен диригент, учител, брат на патриарха


Успокои разбунения Синод


Патриархът успокои много разбунения Свети синод, защото неговата фигура като интелектуалец и като набожен деятел беше безспорна. Успокоявайки църквата, той не предприе нищо за реформирането й, което се счита за позитивно, защото църквата по принцип е консервативна организация. Отнесе се с мекост и схващане по установяването на естествени връзки с епархиите от Вардарска Македония, откъснати принудително от българската черква през 1913 година И не се поддаде на мнението на някои едва образовани български интелектуалци да признаем, че има Охридска архиепископия, предходник на днешната Македонска черква.


Проф. Божидар Димитров, историк
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР