Слава Богу, че Христо Стоичков бе почетен гост на изложбата

...
Слава Богу, че Христо Стоичков бе почетен гост на изложбата
Коментари Харесай

Изложба вдъхнови Христо Стоичков

Слава Богу, че Христо Стоичков бе почетен посетител на изложбата „ България през стъклото на времето “ в Музео ди Рома в италианската столица, та съумя да прегледа експозицията на мира, преди да нахлуят гостите. След това Камата бе нападнат, ухажван и молен за подпис. Той с богатства усмивка удовлетвори желанията на феновете си и потъна в дълъг диалог с някогашната първа дама Антонина Стоянова, която му описа детайлности за плана на фондацията си – „ Ценности “.

А той в действителност заслужава интереса на италианските медии и ценители! Защото изложбата „ България през стъклото на времето “ споделя история, която обгръща три века и няколко генерации от старозагорския жанр Близнакови. През 19-и век Марко Близнаков е изпратен от княз Фердинанд да специализира пристанищно дело в Триест. Там той среща любовта в лицето на състоятелната Петронила Венециани, която последва мъжа си в България, до момента в който взе участие в основаването на Бургаското пристанище.

Завръщайки се в Триест, Марко става почетен консул на България в Италия и поръчва неповторими стъклени плаки (дядото на диапозитива), с които да изнася сказки за хубостите на родината си. Синът му Никола, наследява родолюбието, почетното консулство и плаките като фамилно богатство. Дъщеря му Надежда Близнаков взема решение да подари реликвите на прародината си и избира фондацията на Антонина Стоянова – „ Ценности “.

Самата Надежда Близнаков Де Микели Витури сега е на 95, само че бистрият й разум изумява с цитирането на дати, обстоятелства и няколко български думи в документалния филм „ Съкровище в сърцето “ на Ирина Дилкова и Милена Кънева, който се прожектира в особено украсен със старинни килими и столове салон. Идеята е да придвижи феновете във „ Венециани “, където известният италиански публицист Итало Звево (баджанак на Близнаков) кани своя другар Джеймс Джойс да поживее за ентусиазъм. Като признателност за гостоприемството, той преподава британски на дъщерите на Марко.

Омагьосан от красивата история, Музеят на Рим, който принадлежи на общината, дава на фондация „ Ценности “ гратис три зали за цялостен месец (от 12 декември до 12 януари). Проекта поддържат и от Столична община в София и посетителите могат да видят архивни фотоси от българската столица, съчетани със модерни фрагменти на фотографа Евгени Димитров.

Но център на изложбата са неповторимите стъклени плаки, чиито оригинали са сложени в особено проектирани и осветени постаменти. Кураторите Ирина Дилков а и Милена Кънева премислят българския изложбен план в мултимедийно измерение. Новият прочит ще изненада италианската аудитория с виртуална действителност, QR кодове и триизмерни проекции.

Старите стъклени плаки оживяват в съвременна софтуерна форма в контрастност с битовите им сюжети. И по този начин усилват така и така мощното им прочувствено влияние. Румен Димитранов aрт шеф на изложбата и каталога към нея, и Георги Христов са създатели на визията и на интерактивното пресъздаване. Чрез него Розовата котловина оживява, по небето над София се стелят облаци, а момите белят платно до ромоняща река.

За да добави още подправки към любознанието на публиката, етнологът Анелия Милушева е предоставила 200-годишна носия от персоналната си сбирка, сребърни пафти и гривни. Тя е и създател на обяснителните текстове към плаките и в каталога.

На тържественото разкриване, над което се стелеше упоителен мирис на рози, участва изключителния и пълномощен дипломат Тодор Стоянов, защото изложбата е под патронажа на Посолството на България в Италия в съдействие с Българския културен институт в Рим като част от Комуникационната тактика на Република България за Европейски Съюз за 2019 година

От София бе пристигнала особено Биляна Генова – шеф на дирекция „ Култура “ в Столична община, която освен произнесе речта си на италиански, ами цитира и патриарха Вазов, написал възторжени стихове за страната на Данте и Петрарка. В словото си Антонина Стоянова акцентира отличните връзки сред България и Италия в предишното и през днешния ден. Серджо Гуарино, координатор на модерното и модерно изкуство в Общината на Рим, сподели положителни думи за съчетанието сред старинно и високотехнологично в експозицията.

Изложбата бе открита с осъществяване на национална ария от младата оперна певица Елеонора Илиева, под съпровода на роял на Илия Лазаров.
Присъстващите българи означиха, че за разлика от натрапчивия национализъм в други планове, „ България през стъклото на времето “ е грациозен, изтънчен и с интелигентни внушения. Те разгледаха с интерес и копията от дипломатически грами, известия на Българска телеграфна агенция, Ройтерс и други международни организации от 20-те и 30-те години на ХХ век, с които са били завити стъклените плаки. Специално за случая, закачени на дървени поставки за вестници, присъщи за кафенетата от това време.

Представителите на италианските медии се надпреварваха да интервюират Антонина Стоянова и Христо Стоичков. Присъстваха и членове на Клуба на интернационалните публицисти в Рим.

След като разгледаха изложбата и си купиха каталози, отпечатани със съдействието на арх. Стефан Добрев, всички пробваха алените и бели виновност на „ Орбелус “ – същинска кантата за небцето, чукнаха се с коктейли с „ Аперол “ и около другите хапки, пробваха и локум с мирис на рози.
Сред гостите бяха видяни италианският режисьор и публицист Алберто Симоне и брачната половинка му Роберта (дъщеря на именития артист Нино Манфреди), българката с най-висока купа за хубост Мисис Глоуб доктор Румяна Маринова и някогашният регионален шеф на Пловдив Венцислав Каймаканов, доста българи, живеещи в Рим.

Христо Стоичков, удивен от изложбата, предложения Антонина Стоянова да я показа и в Барселона.



Антонина Стоянова, Христо Стоичков и етнологът Анелия Милушева, създател на обяснителните текстове към експонатите в изложбата „ България през стъклото на времето “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР