Слънцето винаги обсипва Земята с мъгла от намагнетизирани частици, известни

...
Слънцето винаги обсипва Земята с мъгла от намагнетизирани частици, известни
Коментари Харесай

„Интернет апокалипсис“ може да настъпи при следваща слънчева буря

Слънцето постоянно обсипва Земята с мъгла от намагнетизирани частици, известни като безоблачен вятър. В по-голямата си част магнитният щит на нашата планета блокира този електрически вятър и той не може да нанесе действителни вреди на Земята или нейните поданици. Благодарение на щита тези частици биват изпратени към полюсите и оставят след себе си прелестно зарево.
Но от време на време (обикновено се случва по един път на век, само че може и по-често) този вятър прераства в прекомерно мощна непреодолима слънчева стихия. Според ново проучване, показано на конференцията за предаване на данни SIGCOMM 2021, следствията от такова рисково галактическо събитие могат да бъдат пагубни за актуалния ни метод на живот.
Една мощна слънчева стихия може да хвърли света в „ интернет апокалипсис “. Голeми елементи от света ще бъдат офлайн в продължение на седмици или месеци, споделя Сангита Абду Джиоти, помощник в Калифорнийския университет, Ървайн. 
„ Това, което в действителност ме накара да се замисля по този въпрос, е, че с пандемията от ковид видяхме какъв брой неопитен е светът. Нямаше протокол за дейно справяне с нея. Същото е и с устойчивостта на интернет ", сподели Абду Джиоти пред WIRED. „ Нашата инфраструктура не е готова за огромно слънчево събитие. "
Част от казуса е, че рисковите слънчеви стихии (наричани още изхвърляния на коронална маса) са относително редки. Според учените вероятността от рисково галактическо събитие, директно засягащо Земята, е сред 1,6% и 12% на десетилетие, съгласно отчета на Абду Джиоти.
В най-новата история са регистрирани единствено две такива стихии - едната през 1859 година, а другата през 1921 година По-ранният случай, прочут като събитието в Карингтън, основава толкоз тежко геомагнитно разстройване на Земята, че телеграфните проводници избухват в пламък, а полярните сияния (обикновено забележими единствено наоколо до полюсите) са видяни покрай екваториална Колумбия. По-малките стихии също могат да нанесат удар. Една такава остави на мрачно през март 1989 година цялата канадска провинция Квебек за девет часа.
Оттогава човешката цивилизация е към този момент доста по-зависима от световния интернет и евентуалните въздействия на солидна геомагнитна стихия върху тази нова инфраструктура остават значително неразучени, сподели Абду Джиоти. 
Добрата вест е, че локалните и районните интернет връзки са подложени на по-нисък риск от повреда, защото самите оптични кабели не са наранени от геомагнитно индуцирани токове. 
Проблемът ще пристигна поради дългите подводни интернет кабели, които свързват континентите. Те са оборудвани с усилватели на оптичния сигнал, ситуирани на шпации от към 30 до 90 благи (50 до 150 километра). Тези усилватели са слабото място при безоблачен удар от космоса. Трудно е да се планува какъв брой време ще отнеме ремонта на подводната инфраструктура, само че Абду Джиоти допуска, че са вероятни огромни спирания на интернет, които ще продължат дълго след галактическото събитие.
Според Джиоти „ Икономическото влияние, в случай че интернет спре за един ден в Съединени американски щати, се прави оценка на над 7 милиарда $ ". Когато идната огромна слънчева стихия избухне, хората на Земята ще имат към 13 часа, с цел да се приготвят за идването й. Да се ​​надяваме, че ще сме подготвени да се възползваме оптимално от това време, с цел да се оправим с този прелом.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР