Слънцето ще достигне пика на своята активност по време на

...
Слънцето ще достигне пика на своята активност по време на
Коментари Харесай

Пик на слънчевата активност тази година, повече магнитвни бури и радиация

Слънцето ще доближи пика на своята интензивност по време на 25-ия си цикъл сред януари и октомври 2024г. Това е цяла година по-рано от изчисленията на учените. Според тях се чака той да е по-дълъг и мощен от всекидневно, оповестява Meteo Balkans.

Соларните цикли съставляват интервали от към 11 години, в които Слънцето доближава до своя слънчев най-малко – интервал с ниска интензивност - по-малко слънчеви изригвания и радиация, както и слънчев най-много – интервал с висока интензивност.

Цикъл 25, който се чака да приключи в края на 2024г. е доста по-силен от последния, 24, цикъл. Той се характеризира с повече слънчеви изригвания и затова - по-чести геомагнитни бурии и по-силна слънчева радиация.

Учените пресмятат слънчевия най-много на база исторически данни, и посредством наблюдаване на слънчевите петна и придвижването на горещи йонизирани газове, които въздействат на магнитното поле на слънцето.

Тези калкулации са значими, тъй като слънчевата интензивност има резултат върху доста земни технологии, измежду които енергопреносната мрежа, спътници и GPS сигнала.

Повишената интензивност на слънцето значи повече геомагнитни стихии и по-силна слънчева радиация. Това може да бъде усетено и от хора, които са с нараснала сензитивност към сходни феномени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР