Слънцето е вече силно, семействата прекарват по-дълго време сред природата,

...
Слънцето е вече силно, семействата прекарват по-дълго време сред природата,
Коментари Харесай

Д-р Христозов: Защитата от слънцето не е само с крем, а е начин на мислене

Слънцето е към този момент мощно, фамилиите прекарват по-дълго време измежду природата, а подготовката за лятната отмора стартира.

Повечето модерни родители знаят, че би трябвало да пазят децата от лъчите на слънцето, тъй като рисковете от време на време са повече от изгодите. И, с цел да не провалят почивката на фамилията още от първите дни, би трябвало да са извънредно деликатни.

От каква възраст могат да водят бебето на море и по какъв начин могат да го предпазят от лъчите? Има ли специфични слънцезащитни артикули за най-малките? Как би трябвало да ги изберем и за какво майката не трябва да маже децата със личния си слънцезащитен крем , споделя доктор Евгени Христозов от дерматологичен център 

Д-р Христозов, каква би трябвало да е отбраната от слънцето за бебето? Идва сезон на отпуски и родителите нормално възнамеряват море или планина за цялото семейство. Така че и бебето, макар препоръките на лекарите, потегля с тях.

Започвам с общата рекомендация, колкото и тя да не подхожда на родителите – за бебета до 6 месеца е по-разумно да не бъдат излагани на директна мощна слънчева светлина, а децата до 2 години е по-добре да не остават на плажа, в случай че не са облечени с необятни, проветриви облекла от плътни материи, с шапка, дълъг ръкав и панталон.

Добре е да се има поради, че общоприетата бяла тъкан за летни блузки стопира едвам към 20% от ултравиолетовите лъчи.

Това звучи много извънредно.

Детската кожа е елементарно ранима. Лъчите на слънцето повреждат ДНК на клетките в кожата, а възстановяващите механизми в ранна възраст не са по този начин усъвършенствани и развити, както при възрастни. Сигнал за увреда на клетъчната ДНК е зачервяването на кожата, даже то да е напълно леко. 
Интересно е да се знае, че тенът, колкото и прелъстителен да наподобява, е в действителност защитна реакция по отношение на нездравословното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Една постоянно повтаряна мантра е, че децата не трябва да се водят на плаж, когато слънцето е мощно – от 10:30 до 16:30 часа. Бих желал да я припомня - пясъкът, водата, морето и другите светли повърхности отразяват огромна част от ултравиолетовите лъчи, като ускоряват тяхното влияние върху кожата.

А какво се случва със синтезата на витамин D в кожата?

В взаимозависимост от цвета на кожата са нужни минути излагане на слънце единствено на дланите, с цел да се синтезира дневната доза витамин D. За да може да се натрупа в организма, би трябвало излагането на слънце да бъде по-дълго или да се излагат по-големи сектори от кожата. Важното е да не се позволява изгаряне, а когато се допусне, да се лекува съответно. Не би трябвало да забравяме, че съществуват и различен значим източник на витамин D – вярното хранене.

Как въпреки всичко родителите би трябвало да работят?

Защитата не включва единствено приложимост на фотозащитните кремове. Ние приказваме за фотозащитно държание. То включва предотвратяване освен на кожата, а предотвратяване на целия организъм от целия набор на слънчевите лъчи – ултравиолетови, забележими и инфрачервени. Тоест фотозащитното държание включва предотвратяване на целия организъм и изключително на кожата, очите и мозъка (от прегряване).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР