Слънчево затъмнение ще се наблюдава днес от Северна Америка и

...
Слънчево затъмнение ще се наблюдава днес от Северна Америка и
Коментари Харесай

Невиждано в последния век пълно слънчево затъмнение ще се наблюдава в САЩ

Слънчево затъмнение ще се следи през днешния ден от Северна Америка и северните елементи на Южна Америка. Пълната му фаза ще се следи единствено от територията на Съединени американски щати, северните елементи на Тихия океан и южните елементи на Атлантическия океан.

Затъмнението ще стартира в 18.46 ч. българско време, като началото на цялостното затъмнение ще е в 19.48 ч., по данни на астрономическия институт на Българска академия на науките. Кулминацията ще бъде в 21.25 ч., когато Слънцето ще бъде изцяло закрито от Луната, а краят на цялостното затъмнение ще бъде в 23.02 ч.

 Невиждано в последния век цялостно слънчево затъмнение ще се следи в Съединени американски щати
© Reuters

Последното очевидно от Съединени американски щати цялостно слънчево затъмнение бе на 11 юли 1991 година, само че то можеше да се следи единствено от Хавай. Днешното събитие ще бъде първото от близо век (8 юни 1981 г.), което ще може да се следи на територията от източното до западното крайбрежие – на линия, необятна 114 км.

Предвид това подготовката в Съединени американски щати за затъмнението бе грандиозна и освен на равнище научна общественост.

Астрономи издигнаха във въздуха балони със специфична техника за наблюдаване на слънчевото затъмнение. Продуценти на филми и реклами се разполагат на основни места, с цел да снимат идеалните фрагменти за бъдещи планове. Много фенове се насочат на път, с цел да стигнат до точките, откъдето феноменът ще се следи най-добре.

На пазара се появиха всевъзможни артикули отвън нормалните очила за наблюдаване, да вземем за пример тениски с надпис " Наблюдавах слънчевото затъмнение " или с карта и " пътя " му. Същевременно управляващите предизвестиха, че пазарът е залят от подправени очила за наблюдаване.

На този декор бизнесът в Съединени американски щати чака минимум 694 млн. $ пропуснати изгоди, в случай че чиновниците изгубят към 20 минути от работния си ден за наблюдение на затъмнението, показва организация Ройтерс.

Пълното слънчево затъмнение се вижда, когато Луната минава в по-близката част от орбитата си до Земята. Тогава Слънцето е напълно прикрито от диска ѝ, като се вижда единствено слънчевата корона. Обичайно цялостното затъмнение се вижда единствено в доста тясна линия от земната повърхнина.
 Невиждано в последния век цялостно слънчево затъмнение ще се следи в Съединени американски щати
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР