Слънчевата светлина продължава да уврежда кожата и да увеличава риска

...
Слънчевата светлина продължава да уврежда кожата и да увеличава риска
Коментари Харесай

Слънчевата светлина уврежда кожата с часове след плажа

Слънчевата светлина продължава да поврежда кожата и да усилва риска от рак даже и няколко часа, откакто сте си тръгнали от плажа и се намирате в затворени помещение. Това сочи проучване на учени от университета на Йейл, представено от Би Би Си.

Когато ултравиолетовата радиация нападна клетките на кожата, тя може да провокира разновидност в ДНК-то. Меланинът - пигментът, виновен за тена или естествения загар на кожата - пази тялото, като всмуква радиацията.

Това, което учените не са знаели до момента обаче, е какво в действителност се случва с цялата тази сила, всмукана от меланина. Оказва се, че тя провокира поредност от химични реакции. В края на краищата се освобождава.

" Нещо сходно се случва при светулките, които употребяват силата, с цел да създават светлина и да светят ", споделя проф Дъглас Браш.

По време на лабораторните проби излиза наяве, че кожата продължава да понася вреди даже и 4 часа след излагането на ултравиолетова радиация.

" Половината, в случай че не и повече, от вредите по кожата не се нанасят на плажа, а в колата или у дома ", добавя проф. Браш.

Екипът се надява да създаде слънцезащитен крем, който комбинира общоприетата отбрана против радиацията и в същото време всмуква силата от меланина.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР