Слънчевата и вятърната енергия са генерирали рекордно количество електроенергия през

...
Слънчевата и вятърната енергия са генерирали рекордно количество електроенергия през
Коментари Харесай

Тази година САЩ са получили повече електроенергия от вятър и слънце, отколкото от въглища

Слънчевата и вятърната сила са генерирали рекордно количество електрическа енергия през първите пет месеца на тази година, надминавайки производството от въглища, съгласно предварителните данни на Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати (EIA). Слънцето и вятърът са генерирали 252 TWh електрическа енергия, до момента в който въглищата са произвели единствено 249 TWh от януари до май в това число.

Според отрасловото издание E&E News, за първи път в историята вятърът и слънчевата сила надминават въглищата за петмесечен интервал. Ако създаваното с вода електричество се смята за възобновим източник на сила, тогава рекордният интервал продължава повече от шест поредни месеца, като възобновимите енергийни източници изпреварват въглищата при производството на електрическа енергия от октомври предходната година, настояват от EIA. За съпоставяне, още преди 10 години въглищните централи са произвеждали 40% от електрическата енергия в страната.

„ По отношение на индустриалните разноски, възобновимите енергийни източници – вятър и слънце – са най-евтините за потребление. Така ще виждаме от ден на ден и повече сходни върхове “ — сподели Рам Раджагопал (Ram Rajagopal), професор по гражданско и екологично инженерство в Станфордския университет.

В продължение на години силата от въглища е в крах, защото е изместена от все по-евтиния природен газ. Но предходната година цените на природния газ скочиха след началото на събитията в Украйна и въглищата започнаха да печелят позиции, защото някои комунални услуги в Съединени американски щати и Европа подписаха контракти за доставка на електрическа енергия от централи, работещи с въглища.

Потреблението на въглища доближи нов връх в международен мащаб през 2022 година, само че в Съединените щати възобновяване беше кратковременно, защото захранваните с въглища електроцентрали последователно се извеждат от употреба. Тази година в Съединени американски щати към този момент бяха затворени шест въглищни енергоблока.

С влизането в действие на Закона за понижаване на инфлацията, който обезпечава милиарди долари за развиване на чиста сила, потреблението на възобновими енергийни източници би трябвало да се усили доста. Но построяването на повече съоръжения за чиста сила е единствено половината от борбата, споделя Раджагопал. Другата половина е обвързвана със присъединението на тези нови възобновими източници към националната електрическа мрежа, което лишава от ден на ден време.

Според отчет на Националната лаборатория Лорънс в Бъркли (LBNL) са били нужни приблизително пет години за план за вятърна, слънчева или хибридна сила, предоставен през 2022 година, с цел да стане комерсиално действен от момента, в който е направено искане за свързване. За съпоставяне, плановете, построени сред 2000 година и 2007 година, са лишили по-малко от две години за довеждане докрай.

Според LBNL сега има повече от 10 000 плана, които чакат да бъдат свързани към мрежата. Те са способни да генерират 1350 GW електрическа енергия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР