Слънчевата аратинга е изключително красив папагал, носещ заслужено определението пред

...
Слънчевата аратинга е изключително красив папагал, носещ заслужено определението пред
Коментари Харесай

Слънчева Аратинга: съвети при отглеждане на папагала

Слънчевата аратинга е извънредно хубав папагал, носещ справедливо определението пред името си. Папагалът е с пъстро и блестящо оперение, в което доминират нюансите на жълтия цвят. Това определение подхожда добре и на характера на птицата - тя е шумна, отзивчива, радостна и любопитна.

Слънчевата аратинга като домакински любим

Тази произхождаща от горите в североизточното крайбрежие на Южна Америка птица в естествените си обитания е обществена и общителна, живее на ята и шумно комуникира със себеподобните си.

В дивата природа слънчевите аратинги се хранят, почиват и къпят по през целия ден в ятата си, наброяващи от 15 до 30 птици.

Когато попаднат в плен, птиците стават подобаващи за домашни любимци заради общителния си темперамент, любознанието си и навика си да съжителстват в група. Тяхната сърдечност е доста приятна за стопаните им, само че изискват непрестанно внимание. Ако го получат, може да бъдат подготвени на разнообразни трикове. Те слушат музика на драго сърце и даже танцуват в темп. Това значи обаче непрестанно да им бъдат обезпечавани занимания.

Да се получи положителното общуване с този хубав и радостен, само че гръмък папагал е нужно както да се познават чудесно особеностите му още преди да бъде взет за домашно развъждане, по този начин също на домашния любим да бъдат обезпечени нужните условия. Съветите към бъдещите стопани се припокриват с някои препоръки към развъждане на папагали въобще, само че има и напълно характерни, насочени към типа слънчева аратинга.

Основни препоръки при развъждане на слънчева аратинга

 Папагал Слънчева аратинга Снимка: rutpratheep0/pixabay.com

Тази папагалова птица е изключително шумна. Тя издава остри пронизителни крясъци, с които поддържа връзка с други себеподобни, само че и показва настроенията си. Затова развъждането на слънчева аратинга е добре да става в дом, който не е в директно в съседство с други хора. Колкото по-дълго хората поддържат връзка с папагала си, толкоз по-малко той ще крещи.

Друга присъща специфичност на този тип папагал е, че постоянно хапе. Затова е значимо да бъде социализиран незабавно и да бъде приучен да не го прави. Това важи изключително мощно за фамилии, в които има деца. Малчуганите нормално играят с домашния любим не толкоз невнимателно, по тази причина е добре да бъдат подготвени и децата по какъв начин да се отнасят с птицата, с цел да не бъдат хапани.

Хубаво е да се отглежда толкоз забавна и екзотична птица вкъщи, само че в случай че става въпрос за заети стопани, това не е добра концепция, тъй като главното нещо за папагала е да получава доста внимание и време от стопанина, в противоположен случай проблемите са многочислени, като се стартира от прекомерния звук, не положителната социализация, психическите проблеми, присъщи за папагалите, оставени без внимание и се стигне до битови проблеми с птицата без контрол.

Добре е клетката на папагала слънчева аратинга да бъде сложена в центъра на събитията в всекидневието на фамилията. Папагалът на драго сърце ще следи всекидневието на стопаните, ще гледа телевизия с тях, ще взе участие в подготвителните занимания или образованието на учениците в фамилията, в случай че има такива. Вратичката на клетката е добре да е отворена, когато стопаните са вкъщи. Говоренето с папагала се предлага. Така елементарно ще се научи да имитира човешка тирада.

 Слънчева аратинга Снимка: rutpratheep0/pixabay.com

Слънчевата аратинга най-вероятно ще избере любимец измежду членовете на фамилията и ще се придържа главно към него, само че ще бъде другарски настроена към всички в семейството. Обикновено птицата избира този, който прекарва най-дълго вкъщи и е добре тъкмо този човек да я храни от ръката си и да я образова на разнообразни номера и на реплика на човешка тирада.

Разбира се, гледането на слънчева аратинга би трябвало да бъде съобразено с характера на индивида, както е при хората, само че общите препоръки нормално се отнасят за всички папагалови птици от този тип.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР