Слънчевата аратинга е един от най-популярните папагали, отглеждани като домашни

...
Слънчевата аратинга е един от най-популярните папагали, отглеждани като домашни
Коментари Харесай

Слънчева аратинга - съвети за хранене на папагала

Слънчевата аратинга е един от най-популярните папагали, отглеждани като домашни любимци. Птицата е обичана поради зашеметяващото си оперение, добродушния си манталитет, красивите песни и изключителните ѝ качества като птица-компаньон.

Симпатичният папагал е дълъг почти 30 сантиметра и е най-разпознаваем по яркото оранжево и жълто оцветяване, постоянно изпъстрено тук и там със зелени петна.

Слънчевата аратинга се отличава с черен клюн, бели пръстени към очите и дълга, стесняваща се опашка. Поразителното оцветяване и благият характер го вършат желан измежду притежателите на домашни любимци, тъй като се отглежда елементарно.

Младите птици доближават цялостното си оцветяване за към две години. Въпреки че оцветяването сред двата пола е доста сходно, мъжките са малко по-ярки. Мъжките също имат по-квадратна, по-плоска глава, а женските са с по-кръгла и по-малка глава. Няма разлика в качествата на двата пола като компаньони и те са съвършени за домашни любимци.

Слънчевата аратинга, за разлика от някои по-малките птици, обича да е отвън клетката. Също тези папагали се любуват на вниманието на притежателя си и не са птици, които се радват да бъдат оставени сами.

 Слънчева аратинга Снимка: rutpratheep0/pixabay.com

Освен това ще оценят, в случай че им вземете приятел от техния тип и няма да ревнуват, в случай че давате част от вниманието си и на другата птица.

Слънчевата аратинга се храни с уравновесена диета, както и огромно многообразие от плодове и зеленчуци за папагали. Давайте общоприети семена за приблизително огромни папагали. Като може да добавите към храната на слънчевата аратинга овес, слънчогледови семки, жито и царевица.

Слънчевата аратинга може да живее сред 15 и 25 години с вярно хранене, извършения и постоянни ветеринарни визити. Женските за разплод или домашните любимци, които снасят яйца без сътрудник, са предразположени към дефицит на калций. Птиците, които са затворени в дребна клетка, са предразположени към наднормено тегло.

Жълтоперите папагали са извънредно игриви по природа, по тази причина им осигурете играчки – висилки, дървени топчета и други. Птиците се образоват елементарно, само че ще хапят, в случай че бъдат предизвикани. Като цяло обаче слънчевата аратинга е извънредно привързваща се и гальовна и ще бъде надълбоко правилен гальовен любим. Това е добра фамилна птица и няма да се обърне против членовете на фамилията, в случай че са благи и деликатни към нея.

 Папагал слънчева аратинга Снимка: rutpratheep0/pixabay.com

Представителите на слънчевата аратинга могат да бъдат склонни към скубане на пера си. Ако цялостен медицински обзор изключи медицински аргументи за скубане на пера, скуката и/или неналичието на подобаваща умствена стимулация може да са причина. Предложете на вашия любим среда с доста благоприятни условия за игра и търсене на храна, както и главен ресурс от безвредни артикули за дъвчене.

Тези папагали също са податливи на заболяване на провентрикуларната дилатация - болест на клюна и перата, пситакоза, малоклузия на клюна и аспергилоза. Редовните здравни прегледи от птичи ветеринарен доктор са от решаващо значение за здравето на вашия любим, защото те могат да оказват помощ за ранното диагностициране и лекуване на доста болестни процеси.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР