Сладководната риба е застрашена, като една трета от световните популации

...
Сладководната риба е застрашена, като една трета от световните популации
Коментари Харесай

Сладководната риба по света застрашена от изчезване

Сладководната риба е застрашена, като една трета от международните популации са в заплаха от изгубване. Това демонстрира нов отчет, представен от " Гардиън ".

Популациите от мигриращи сладководни риби са спаднали със 76% от 1970 година насам, а огромните риби - тези с тегло над 30 кг - са съвсем унищожени в множеството реки. Световната популация на мегариби се е свила с 94%, а 16 типа сладководни риби са били оповестени за изчезнали през предходната година.

В отчета на 16 международни природозащитни организации, наименуван " Забравените риби на света ", се споделя, че популациите на сладководни риби в международен мащаб са в свободно рухване. Проблемите са разнородни и включват замърсяване, несъразмерен лов на риба и разрушителни риболовни практики, внасяне на инвазивни неместни типове, климатични промени и нарушение на речните екосистеми. Понастоящем множеството реки в света са заприщени частично, като се употребява вода за напояване или естествените им потоци са нарушени, което затруднява живота на сладководните риби.

Лошото положение на реките във Англия значи, че малко на брой поддържат толкоз доста риби, колкото би било допустимо, в случай че бяха по-добре предпазени съгласно WWF, една от природозащитните организации зад отчета. Данните на Агенцията за околна среда на Англия са посочили предходната година, че нито една британска река не дава отговор на най-високите химически стандарти, а единствено 15% от реките в Обединеното кралство са оценени, че са в положително екологично положение. Замърсяването от селското стопанство и приключването на отпадъчни води са измежду главните аргументи за вреди. Дейв Тикнър, основен консултант на WWF за сладководните води, означи: " Сладководните местообитания са едни от най-оживените на земята, само че те са в пагубен крах. Англия не е изключение - дивата природа изпитва усложнения да оцелее, камо ли да процъфтява в нашите нечисти води. "

Сьомгата, която прекарва част от виталния си цикъл в сладководни екосистеми, е в внезапен крах във Англия от 1960-те години, а европейската змиорка е сериозно застрашена. Михалцата и есетрата са изчезнали в английските води.

" Гардиън " разкри степента на приключване на отпадъчни води в реките през предходната година. Водните компании са изхвърляли отпадни води в реки 200 000 пъти в Англия през 2019 година

WWF прикани английското държавно управление да поддържа спешен проект за възобновяване на реки и водни пътища като част от по-широките си цели за биологично многообразие и възобновяване на природата. Правителствата по света се събират тази година, с цел да обсъдят биологичното многообразие и да спрат унищожаването на естествените местообитания на земята.

" Ако би трябвало да приемем съществено екологичните обещания на това държавно управление, то би трябвало да вземе ограничения, да почисти реките ни и да възвърне положителното положение на сладководните ни местообитания ", упорства Тикнър и добавя: " Това значи вярно използване на съществуващите закони, усилване на протекциите в екологичното законодателство, с цел да се сложи природата на Обединеното кралство по пътя към възобновяване и отбрана на безапелационен набор от световни цели за възобновяване на природата, в това число реките. "

Докладът е открил, че биоразнообразието в сладководните екосистеми се губи с двойно по-голяма скорост от океаните и горите. Известни са над 18 000 типа сладководни риби и към момента се откриват още. Международният съюз за запазване на природата (IUCN), който сформира световния червен лист на застрашените типове, е направил оценка на над 10 000 типа и е открил, че към 30% са изложени на риск от изгубване.

16-те организации, които стоят зад отчета, са: Алианс за сладководен живот, Алианс за вътрешен лов на риба, Международна организация за запазване, Фондация за запазване на рибарството, Freshwaters Illustrated, Глобално запазване на дивата природа, InFish, IUCN, Коалиция за устойчиви морски блага, Mahseer Trust, Shoal, Synchronicity Earth, the Nature Conservancy, Световната фондация за миграция на риби, WWF и Зоологическото сдружение в Лондон.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР