Сладкото на кипърските баби, което накара българските баби да гледат

...
Сладкото на кипърските баби, което накара българските баби да гледат
Коментари Харесай

Кипърско сладко от ягоди

Сладкото на кипърските баби, което накара българските баби да гледат с нотка злоба - запишете си рецептата

Необходими Продукти

● ягоди - 1 кг, почистени
● лимонен сок - от 3 бр.
● вода - 1 л
● захар - 1 кг

Начин на подготвяне

Ягодите се почистват и измиват щедро под студена вода. С изострен нож се отстраняват дръжките им, като се внимава да се срязват колкото може по-малко от плодовете, с цел да не се наранят и да останат цели по време на топлинната им обработка.

Почистените ягоди се подреждат един до друг в тавичка и се заливат със сока от 3 изцедени лимона, като деликатно и леко се разместват с лъжица, тъй че сокът да облее всеки плод. Покриват се с фолио и се оставят за 3-4 часа на стайна температура.

Водата от 1 литър се кипва на котлон. Ягодите се изваждат от лимоновия сок с решетъчна лъжица и се пускат във врящата вода. Варят се за 2-3 минути, след което се изваждат още веднъж с решетъчна лъжица. Отцеждат се добре и се подреждат една до друга в огромна тавичка, още веднъж един до друг.

В дълбока тенджера се смесва захарта - 1 кг и 375 мл от водата, в която са се варили ягодите. Поставя се принуден котлон, като се разбърква от време на време, до момента в който се стопи захарта.

Когато заври, температурата на котлона се понижава до безшумно варене на течността и се оставя да се сгъсти сиропът. Трябва да се сгъсти повече, тъй като когато се прибавят ягодите, ще се отпусне.

Внимателно се трансферират ягодите в сиропа с лъжица и тенджерата се смъква от котлона.

Охлаждат се до стайна температура, като понякога се разклаща тенджерата.

В началото на изсипване на ягодите ще излязат на повърхността на сиропа, само че по-късно ще го поемат и ще се потопят в него.

Охладеното сладко се прибира в ледник, без да се покрива с похлупак или фолио.

На идващия ден, благодарение на решетъчна лъжица, ягодите се изваждат от сиропа и се подреждат една до друга в суха тава.

Сиропът, който се е втечнил, се слага на котлон и се сварява до мечтаната плътност. Сваля се от огъня и откакто се охлади, се изсипва върху плодовете.

Охлажда се изцяло и се оставя за 1- 2 часа в ледник, след което се разпределя в 2-3 буркана и се съхранява в ледник.

Ако се изисква по-дългосрочно предпазване, се разпределя към момента парещ в сухи и горещи буркани.

Кипърското сладко от ягоди е доста успешно, пробвайте го!

Инфо: My Cooking Book

Забележка: Тъй като ще се съхранява сладкото от ягоди за по-дълъг интервал от време, го налях горещо в сухи и горещи бурканчета, след което ги обърнах, с цел да вакуумират.

Тази по-дълга за осъществяване рецепта дава превъзходен резултат. Получава се тъкмо сладко, а не на конфитюр, с прелестен ягодов цвят, както са самите по цвят ягодите. Плодовете остават цели и резервират формата си. След като сладкото е изцяло охладено, прелестно се желира.

Остана ми малко сок от ягодите, които бяха потопени в лимонен сок, който аз сварих с малко захар единствено на сироп. Налях го в горещо, изсъхнало бурканче.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР