Слабите оценки на матурите са тенденция от няколко години. От

...
Слабите оценки на матурите са тенденция от няколко години. От
Коментари Харесай

Слабите оценки от матурите са заради обучението в електронна среда

Слабите оценки на матурите са наклонност от няколко години. От една страна се изясняват и с образованието в електронна среда. Това министърът на образованието Галин Цоков.

В рамките на идващите седмици и месеци ще се направи много сериозен разбор за това по какъв начин се трансформират резултатите на учениците през последните три години. Това ще даде информация за подготовката на учениците, както и дали самото учебно заведение има някакъв проблем и би трябвало да се подкрепи, с цел да се реши.

Галин Цоков сподели, че се планува концептуална смяна в образованието. През идващите седмици тя ще е ориентирана към два съществени момента. На първо място - смяна в образователните стратегии. Трябва да станат по-рамкови, компетентностно насочени. Второ - би трябвало да има смяна в оценяването, което ще оценяване към умения и компетентности, а освен върху възпроизвеждане на познания.

Според министъра на образованието тази смяна би трябвало да стартира в този момент, тъй като след години ще бъде късно. И би трябвало да стартира още от първи клас, даже от предучилищното обучение.

Цоков съобщи, че парите за обучение в бюджета за 2023 са увеличени с близо над 700 млн. лева, спрямо предходната година. Бюджетна комисия през вчерашния ден одобри нови капиталови стратегии, които ще са ориентирани към образованието, сподели още министърът пред Българска национална телевизия.

Галин Цоков разяснява и импортираната от Българска социалистическа партия подписка за референдум срещу джендър идеологията в образованието. Каза, че сега няма действителен проблем, обвързван с тези страхове на политиците.

В просветителните организации има задоволително механизми, самите учебни управления и учители да наблюдават в границите на учебните заведения да не се популяризират материали, свързани с злоба към индивида и разпространение на концепции, които са в контраст с общите полезности.

Регионалните ръководства по образованието също наблюдават за другите действия, които се провеждат от неправителствени организации.

" Нашата просветителна система е учредена на избрани правила, обвързвана с либералност и съблюдаване на човешките и гражданските права. Работещите в системата съблюдават етичните правила за работа с деца ", сподели още Цоков.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР