Слаби сме на полето на публичната дипломация. Светът не познава

...
Слаби сме на полето на публичната дипломация. Светът не познава
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Не успяваме да представим най-добрите си постижения в странство

Слаби сме на полето на обществената дипломация. Светът не познава задоволително добре дългата ни история, богатата ни просвета, приноса ни в основаването на славянската цивилизация. България губи духовни територии, отстъпва в международното културно съревнование , не съумяваме да представяме зад граница най-хубавите си достижения. Грешките ни водят до отстъпления , до отслабен престиж.

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова при разкриване на Националната конференция за българския език " Език заветен ", която се организира по нейна самодейност , представена от пресслужбата на президента. На форума привестствие изнесе и президентът Румен Радев.

Единна езикова политика, резистентност и развиване на българските лекторати зад граница, нуждата от Български народен културен институт - върху тези три тематики подчертава в изявлението си вицепрезидентът Йотова. Тя приказва и за съхранението на българския език и еднаквост в историческите ни диаспори, в новата емиграция, за ролята в съвремието на езика, с помощта на който нашият народ е оживял през вековете.

Възстановяването на позициите на българистиката е една от незабавните задания, съгласно Йотова. " Не можем да се задоволяваме повече единствено с констатацията, че заемаме едва периферно място в славистиката. Изместени сме от свои сътрудници от Република Северна Македония ", сподели Йотова.

По думите й за първи път от години наред Министерството на образованието и науката отпуска средства за целеустремено развиване на българистиката . Според вицепрезидента е нужна институционална поддръжка за изработването на цялостна инфраструктура на лекторатите, с ясни цели за наличието на преподаването, за издигане на статута на българския преподавател, за усилване на интереса към българските лекторати, за обновяване на традициите за срещи в България на водещи международни експерти в региона на българистиката , историята и културата.

Илияна Йотова е уверена в нуждата от Български народен културен институт за връзка на нашите сънародници в странство с българската страна, за опазването, признаването и разпространяването на българския език, за българската национална еднаквост, нейното предпазване и развиване.

" Идеята за Български културен институт не е нова, възражда се през годините, само че все остава затворена в прашните папки. Искаме да я изпълним дружно . Това е надпартийна задача, неподвластна на мандати и този институт би трябвало наложително да бъде основан със закон ", сподели Йотова.

Готови сме с идея след извършени срещи още през 2018 година с над 80 имените български писатели, режисьори, художници, актьори, учени, културолози, социолози и други, след срещи с представители на институциите ", уточни вицепрезидентът.

Конференцията се организира в деня на 160-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов и тъкмо в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", тъй като 2022 година се празнуват 300 години от рождението на хилендарския духовник и 260 години от написването на " История славянобългарска ".

Форумът се организира в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " представители на Министерството на образованието и науката, на Министерството на културата, на Министерството на външните работи, академични преподаватели от цялата страна, представители на университетски институти разискват преподаването, съхранението и вероятностите пред българския език у нас и в чужбина, развиването на българистиката и основаването на Български народен културен институт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР