Скулптура на Едгар Дега беше продадена в четвъртък за 41,6

...
Скулптура на Едгар Дега беше продадена в четвъртък за 41,6
Коментари Харесай

Рекордни цени за скулптури на Дега и Пикасо на търг в Ню Йорк

Скулптура на Едгар Дега беше продадена в четвъртък за 41,6 млн. $ на търг на Christie`s в Ню Йорк, което е най-високата цена, платена на търг за произведение на френския художник, а бронз на Пабло Пикасо също счупи връх.

Скулптурата на Дега - " Petite danseuse de quatorze ans " изобразява млада балерина в муселинова пола с панделка в косата.

Това не е оригиналът, който е изложен в Националната художествена изложба във Вашингтон, а отливка, направена от Адриен-Орелиен Хебрар 10 години след гибелта на импресиониста през 1917 година

Това обаче не попречи да бъде подложен нов връх за произведение на Дега. Скулптурата, която беше продадена през вчерашния ден, е една от 12-те произведения от сбирката на Ан Бас, американска бизнесдама, умряла през 2020 година

Christie`s също по този начин разгласи, че " Tete de femme (Fernande) " на Пикасо към този момент е най-скъпата бронзова статуя на художника, продавана в миналото на търг, за 48,48 млн. $.

Испанецът държеше върха за най-скъпо продадено на търг произведение на изкуството на XX век до понеделник вечерта, когато емблематичният портрет на Мерилин Монро от американския поп художник Анди Уорхол бе продаден за 195 млн. $.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР