Скулпторът Вежди Рашидов, председател на Комисията за култура в парламента

...
Скулпторът Вежди Рашидов, председател на Комисията за култура в парламента
Коментари Харесай

С изложба „Колекция Вежди Рашидов“ скулпторът посреща 66-я си рожден ден

Скулпторът Вежди Рашидов, ръководител на Комисията за просвета в Народното събрание и някогашен министър на културата, посреща 66-та си годишнина с галерия в изложба „ Сан Стефано “ в столицата.

В новата си експозиция Вежди Рашидов ни показва определени картини, част от неговата западноевропейска сбирка. Подбрани с усет и ситуирани в едно общо пространство, те се трансформират в следващото доказателство за прочувствения залог и обществената значителност на „ този чудноват поминък “ – колекционерството.
 dsc_8462  dsc_8460  dsc_8459  dsc_8458  dsc_8456  dsc_8455  dsc_8450  dsc_8448  dsc_8447  dsc_8440  dsc_8438  dsc_8437  dsc_8436  dsc_8434  dsc_8431
Колекционерството е любознание и ангажимент, пристрастеност и форма на познание. Пътуващите картини на Вежди Рашидов са следващото доказателство за обстоятелството, че същинският колекционер е страж на духовни благосъстояния. Той брани паметта от залиняване, възпитава усетите, образува усети за традиция.

Колекционерите са едни от най–важните гаранти за самото битие на културното завещание като приета и групово пожелана полезност.

Колекциите не се състоят от предмети, а от живи движимости, от умни и вещаещи движимости. Те са опредеметеният креативен дух, те са вековни отпечатъци на човешкото въображение.

Колекциите са общ брой от артефакти, само че и биографични разкази за своите основатели. Така както и тази сбирка споделя за любознанието на Вежди, за неспокойствието на неговия дух, за пътищата, които е пребродил в гонене на своята събираческа „ полуда “.

Сбирката от определени западноевропейски картини още един път ни припомня, че създателят не е слепец на сцената на своето ентусиазъм, а е деликатен възпитаник в огромната изложба на времето. Там се учи той, оттова черпи своето ентусиазъм и просветление.

Не на последно място, сходни обществени жестове имат неоспорим възпитатален резултат. Именно свободните, образовани и обществено грамотни хора са същинското благосъстояние на всяка просперираща съвременна страна. Тяхната значима роля във връзка с културното завещание е учредена от вековната традиция и е доказана от неутихващата пристрастеност към съзидание у индивида.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР