Скулпторът Живко Седларски прави рокли от камък. Той изгражда женски

...
Скулпторът Живко Седларски прави рокли от камък. Той изгражда женски
Коментари Харесай

Наш скулптор впечатли Франция с рокли от камък

Скулпторът Живко Седларски прави рокли от камък. Той построява женски облици от неръждаема стомана и трансформира грациозността на женското тяло облечено в рокля във безконечен контур.

Изяществото на роклята погалена от лекия вятър е нещо, което никой не би предположил, че може да бъде пресъздадено от камък. Твърдият материал е специалитета на Живко Седларски, а нежността на творбите му идват от неговото ентусиазъм - дамата.
Снимка: bTV

Днес Живко Седларски е прочут с това, че прави статуи във формата на рокли. Но не постоянно е било по този начин. Кариерата му стартира мъчно в едни времена, в които да се издържаш от изкуство е съвсем невероятно. Така дружно със фамилията си той отпътува за Франция.

„ Това беше единствената опция да се занимавам със статуя, да отпътува някъде, там, където ще имам повече опция да работя и да продавам изначало доста мъчно. Дори това, което не желаех го направих-намерих си работа, може би шансът ми беше, че си открих близка до моята работа - реставратор на културни монументи, бях каменоделец, само че най-малко работех с камък. Аз, отивайки в Рен, там, където пребивавам, пробвах да намеря сътрудници. И тъкмо те ме хванаха и ми подадоха ръка. Един живописец ме заведе в асоциацията на скулптурите и по този начин започнаха първите изложения, първите участия. Аз самия търсех контакт с галерии и по този начин последователно се задвижиха”, споделя скулпторът.
Снимка: bTV

Преди 10 години Живко Седларски прави непредвиден поврат в кариерата си. Започва да прави статуи във формата на рокли. " Дъга в нощта " е първото произведение излязло от ръцете му. Тя се намира в замъка Боаги във Франция. Висока е 3 метра и 20 сантиметра, а правенето й лишило на Живко Седларски 18 месеца.

Снимка: bTV

„ Роклята стана ненадейно, не бях квалифициран за това. 2008 година ме поканиха да вземам участие, да основа една статуя за един парк. До тогава правех дървета от стомана и те може би и за това ме поканиха, тъй като чакаха, че ще направя едно дърво и за техния парк. Поканиха ме да ми показват мястото, аз пък, като отидох там, видях моята бъдеща статуя, която беше рокля. Може да не повярва някой, само че беше привидение. Върнах се в ателието и започнах да рисувам, това, което ми се привидя тогава”,разказа Живко.

Той изясни, че възложителите не са били разочаровани, а са посрещнали роклята с екстаз.
Снимка: bTV

Собственикът на замъка освен харесал скулптурата " Дъга в нощта ", само че и поръчал още 4 рокли. От тогава до в този момент към този момент 10 години роклята е отличителният белег на Живко Седларски освен в Европа, само че и в Азия. Уникалните му статуи пробиват в Китай, където прави към този момент няколко плана. През 2019 година скулпторът ще рисува върху 2 пешеходни тунела дълги 70 метра. Така неговото име и изкуство ще останат увековечени в архитектурата на град Суджоу, Китай.

Снимка: bTV

„ През 2011 година участвах в европейска галерия в Китай. Тази галерия беше показана в 8 китайски музея. Суджоу е северозападно от Шанхай, на 90 км. Някой ме е забелязал и ме предложения да вземам участие в една конкуренция за един парк покрай крайбрежията на езерото на този град. Две статуи от моя страна, които завоюваха, по-късно още една трета и четвъртата ми поръчка: Можеш ли и да нарисуваш нещо на стената и пред мен се показа това предизвикателство да се потвърдя като рисувач. Фреското ще бъде в два пешеходни тунела, които излизат в основата на най-големия небостъргач в Китай, който в този момент сега е в градеж - 729 метра”, сподели Живко.

Скулпторът е благополучен, че някъде там ще го има и неговото име, което за него е триумф и за България.

За по този начин нареченият " сериозен " българин Живко Седларски е чужд създател, само че това не го тормози.

„ Може би ми оказва помощ това, че съм българинът от Франция. Не ме познават като име. Много хора ми споделят, че за тях съм незнаен, само че факт е, че пристигам от Франция, че там съм съумял и това, че последните 6-7 години от Китай ме избраха, там имам много неща направени. Това тежи при решението на българския клиент в моя изгода. Тук българите като беседват с български създател, който живее във Франция, търсят някаква сянка, отпечатък от българската традиция. Дали съм запазил нещо българско, което съм занесъл там. В началото имах един подобен клиент на ателието, който няколко пъти идва и един ден пристигна и ми сподели: ти към този момент не си единствено български ваятел. Аз пребивавам и създавам там, само че и проследявам какво се излага в галериите, може би по тихия метод, концепциите са трансформирали моето мислене”, разяснява скулпторът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР