Скучната тайна на богатството е... да живеете под възможностите си.

...
Скучната тайна на богатството е... да живеете под възможностите си.
Коментари Харесай

Колко ще ви спести животът под наем в тристаен апартамент вместо в закупен имот?

Скучната загадка на благосъстоянието е... да живеете под опциите си. Какво тъкмо обаче значи това?

За да се разбере по-лесно ще дам един образец. Ако имате спестени 20 000 евро (около 20% от цената на парцел за 100 000 евро), то покупката на тристаен апартамент от 100 кв. м. наподобява рационално решение...

И това може в действителност да е по този начин, в случай че желаете да живеете в личен парцел, обзаведен съгласно вашите персонални желания и без заплаха да ви изгонят във всеки един миг.

И въпреки всичко това ли е най-разумното решение от финансова позиция? Именно това ще разгледаме в този материал въз основа на настоящите цени на парцелите и наемите в София - най-големия и ликвиден пазар на недвижими парцели в страната.

 Наем или покупка на жилище: Как да определите по-добрия вид?
Наем или покупка на жилище: Как да определите по-добрия вид?

Няколко варианти

Да живеете под опциите си в обсъждания случай може да значи две неща. Първо да си купите по-малък апартамент -например двустаен за 65 000 евро, или да живеете чартърен в тристаен апартамент. Какво ще спестите с това? Да кажем, че изберете разновидността с живот чартърен в тристаен апартамент, който все още можете да намерите за към 400 евро обзаведен съгласно данни на един от водещите уеб сайтове за недвижими парцели.

Това би бил разходът ви по отношение на разновидността от вноска всеки месец в размер на 500 евро за ипотечен заем от 85 000 евро (отпуснали сме 5 000 евро за разноските по транзакцията и минимални ремонтни дейности), по 25 годишен заем, където сте дали 20-те си хиляди спестени евро като първична вноска.

При състояние че ще живеете чартърен, 20-те хиляди евро, които другояче бихте дали за първична вноска, поверявате на професионален управител, който ви носи 8% годишна рентабилност (или по-скоро насочвате към добре селекциониран и широкодиверсифициран индексен фонд в България или чужбина). В допълнение в този фонд ще внасяте и сумата от 100 евро всеки месец (разликата сред по-високата ипотечна вноска и наема).

 Най-интересните разгласи за парцели в София
Най-интересните разгласи за парцели в София

Кои са най-скъпият и най-евтиният предлагани жилища?

След двадесет и пет години при тази капиталова скица, при която ползвате същия тристаен парцел (който другояче бихте си купили), само че чартърен, вашата инвестиция би се трансформирала в 227 000 евро (разбира се, в случай че вярно сте подбрали инвестицията си и тя е дала отговор на заложените върху нея очаквания).

Дали бихте продали тристайния апартамент от 100 кв. м. за сходна сума след 25 години (който към този момент е станал ваша собственост)? Това към този момент всеки самичък би трябвало да реши за себе си. Трябва да отбележим още, че собствеността на парцел има някои скрити отежняващи разноски, които не сме взели под внимание - такси и налози, разноски за ремонт и поддръжка и други

Естествено сериозно за целия този сюжет е първо да реализирате рентабилност от 8% в дълготраен проект, както и равнищата на наемите да се запазят при актуалните си равнища. Ако наемите порастват, то с цел да постигнете сходен резултат, ще би трябвало да извършите нова всеотдайност и да намалите размера на жилището, който ползвате чартърен, в случай че желаете да внасяте същата по мярка разлика, с която вноската по заема е по-висока от наема.

Трябва да имате поради, че в случай че не достигнете сходна рентабилност, то всички тези старания с вложенията могат да се окажат безсмислени и даже по-лоша опция пред покупката на парцел.

 Към кого да се обърнете за подобаващ съвет за вашите финанси?
Към кого да се обърнете за подобаващ съвет за вашите финанси?

Ето няколко хрумвания

Например, понижаване на доходността от вложенията през идващите двадесет и пет години до 6% би се превела като спестена сума от 153 000 евро. Или цената на парцела след този интервал (с отчитане на инфлацията) е допустимо да е надалеч по-висока. Нещата мощно зависят и от това каква сума сте икономисали като самоучастие.

Например, в случай че имате 40 000 евро, нещата съществено се трансформират. В подобен случай даже и при рентабилност 7% за посочения интервал след 25 години ще имате спестени близо 300 000 евро. Или с цел да е била покупката на парцела по-удачен вид, то цената на квадратен метър на парцела, би трябвало да се е повишила до 3 000 евро!

Има несъмнено и междинен вид, да си купите по-малък апартамент (за 65 000 евро). Това също е един тип да живеете под опциите си, като няма да се лишите от главните преимущества на това да живеете в лично жилище и средствата ви да се капитализират с по-ускорени темпове. В този случай можете да дадете 13 000 евро като самоучастие (20% от цената на имота), а останалите 7 000 евро да поверите на ръководство.

 Имотите в България - измежду най-бързо поскъпващите в Европа
Имотите в България - измежду най-бързо поскъпващите в Европа

Цената на жилищата скача над междинното за Европейски Съюз

Останалите 57 000 евро (отново с 5 000 евро за налози такси и реновиране) теглите назаем от банката, като ипотечната вноска е 330 евро. Или можете да довнасяте 170 евро в спестовната си сметка, което е разликата с по-голямата вноска, в случай че си бяхте купили по-голям апартамент. При рентабилност на тази капиталова скица ще разполагате с апартамент от 65 кв. м., както и спестени 243 000 евро след 25 години.

Дори в случай че понижим предстоящата рентабилност на 7% в идващите 25 години, още веднъж ще имате апартамент плюс спестени 171 000 евро по отношение на апартамент с 35 кв. м. по-голям в другия случай. Това ще е " цената на лишенията ви за един по-дълъг интервал от време ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР