Скрита опасностВоди до инсулинова резистентност, диабет тип 2 и сърдечно-съдови

...
Скрита опасностВоди до инсулинова резистентност, диабет тип 2 и сърдечно-съдови
Коментари Харесай

Коремната мазнина нарушава хормоналния баланс

Скрита заплаха
Води до инсулинова устойчивост, диабет вид 2 и сърдечно-съдови заболявания

Натрупването ѝ е директно обвързвано със стрес и недоспиване

„ Спасителният пояс “ към талията, който подло издава, че имаме няколко кг допълнително, е формиран от висцерална лой. Натрупването ѝ е освен естетически недостатък, а сериозна заплаха за здравето.

Висцералните мазнини не постоянно могат да се видят или усетят, само че е значимо да се знае ролята им. Те се намират в коремната празнина, към вътрешните органи. Наличието на част от тях не е безусловно нещо неприятно, тъй като оказва помощ да се обезпечи несъмнено равнище на отбрана на жизненоважните органи. Висцералната лой обаче е мощно метаболитно дейна и, когато е в остатък, може да има негативни последствия за здравето.

Как да разберете дали я имате

Показател за съществуването на непотребни висцерални мазнини е на първо място обиколката на талията. Вторият индикатор е съотношението талия-ханш. За премерване използвайте елементарен шивашки метър - значимо е да не притискате тялото. Поставете го към корема си паралелно на пода на равнището на кръста. Направете няколко естествени вдишвания и издишвания, като отчетете сантиметрите след третото или четвъртото издишване.

За да измерите ханша си, поставете метъра паралелно на пода в най-широката част на задните елементи и бедрата. След това изчислете съотношението на талията към бедрата, като разделите двете цифри.

Имате остатък на коремни мазнини, в случай че обиколката на талията ви е над 102 см за мъжете и над 88 см за дамите, а съотношението талия-бедра при мъжете е над 0,9 и при дамите - над 0,8. 

Причини за струпване

Генетичните фактори, околната среда и методът на живот играят значима роля за натрупването на висцерална лой. И до момента в който генетиката мъчно може да се промени, останалите фактори могат да се управляват. Хроничният стрес също е значим. Той задейства кортизола, хормон, който подтиква тялото да съхранява висцерална лой като запас.

Натрупването на коремна лой е изключително значимо за дами след менопауза. Тогава количеството ѝ нараства от 5-8 % от общата телесна лой до приблизително 15-20 %. Намаленото произвеждане на естроген през този интервал е главен фактор, способствуващ за натрупването.

Как действа

Тъй като висцералната лой се натрупва, нейното влияние върху метаболитните функционалности се усилва. Тя секретира хормоните лептин и адипонектин, които играят значима роля в кардиометаболитните функционалности. С течение на времето измененията в тези хормони могат да доведат до инсулинова устойчивост, метаболитен синдром, диабет вид 2 и сърдечно-съдови болести.

Лептинът има необятен набор от функционалности в тялото, в това число дълготрайно контролиране на апетита и предпазване на сила. Висцералната лой отделя високи равнища на лептин, което може да наруши сигнализирането на хормоните в мозъка. Той продължава да споделя на тялото да получи повече сила от храната и тялото в никакъв случай не се усеща в действителност решето. Когато храната попадне в стомаха, панкреасът получава сигнал да освободи инсулин. Той е нужен, с цел да реалокира захарта от кръвта в клетките, където се употребява като сила. При хора с високи равнища на висцерална лой полученият дисбаланс на адипонектин постоянно води до инсулинова устойчивост. Тя стартира доста преди развиването на диабет и последователно се утежнява с времето.

Висцералната лой основава хронично инфектиране, което усилва вероятността от развиване на метаболитен синдром - набор от рискови фактори, който покачва заплахата от сърдечни болести с до 4 пъти и диабет с до 30 пъти.

Как да се избавим



Липсата на сън и натрупването на висцерална лой са тясно свързани.

Най-добрият метод за битка с висцералните мазнини е да се предотврати натрупването им, само че при актуалния метод на живот това не постоянно е допустимо.

Опитайте Средиземноморската диета. Фокусът е върху пресни плодове, зеленчуци, бобови растения, билки, прясна риба. Зехтин, авокадо, ядки и семена, риба, морски блага и морски водорасли са положителни хранителни източници на мастни киселини. Важно е да ядете риба или морски блага два пъти седмично и да включвате най-малко едно вегетарианско хранене седмично, като се фокусирате върху фасул, леща, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Приложете интервално недояждане. Тази тактика също може да понижи висцералните мазнини, даже без да ограничавате общия си дневен банкет на калории. Режимът включва ограничение приема на храна за избран интервал от време. Най-често срещаните проекти са храненето 16:8 (можете да ядете 8 часа поред, а през останалите 16 - не) и 5:2, което лимитира постоянното хранене до пет дни в седмицата с два дни с доста ниска консумация на калории. Едно от най-големите преимущества на интервалното недояждане е, че оказва помощ за понижаване на висцералната лой, без да предизвиква загуба на мускули.

Движете се повече. Всеки тип физическа интензивност е потребен за понижаване на висцералните мазнини. Аеробните извършения, даже без нискокалорична диета, са по-добри за понижаване на натрупванията.

Управлявайте напрежението. Хроничният стрес кара равнищата на кортизол да останат нараснали, което води до струпване на повече висцерална лой. Използването на техники за ръководство на напрежението може да помогне за попречване на натрупването. Йога, тай чи, дихателни практики, даже просто превозване на безшумно време измежду природата са способи за поддържане на хормоните на напрежението в баланс.

Спете задоволително. Липсата на сън и натрупването на висцерална лой са тясно свързани. Осем часа сън на нощ са оптимални за ограничение натрупването на висцерална лой. Дори намаляването на времето за сън единствено с един час на нощ е обвързвано с увеличение на коремните мазнини.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР